Siyasi Düşünceler Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #47972

Aristoteles’ in “Devrimler kuramı” olarak adlandırılan “Statis” sözcüğünün anlamı nedir?


Statis batı dillerinde yaygınlıkla devrim sözcüğüyle karşılanır. Oysa Aristoteles’in Politika’sının belirttiği gibi, bu “tamı tamına devrim değildir; daha çok, gerilim, bir şiddet patlamasının kaçınılmaz olacağı kadar büyüyünce ortaya çıkan bir durumdur."
Bu niteleme Yunan kültürünün yeni bir evresini ifade etmektedir.Yunan (Helen) kültürünün III. Aleksandros’un Asya seferleriyle dışa açılması ve bu ülkelerde Yunan kültürünün yerel kültürlerle kaynaşarak yeni kültürel biçimler oluşturmasıdır.
Statis karma bir siyasal yönetim biçimidir.Bu yanıyla iktidar ne çok zengin, ne çok yoksul yurttaşlara dayanır. Silah taşıma hakkına sahip herkesin yurttaş olarak kabul edilerek yönetimde pay sahibi olduğu, ortak yararı gözeten çoğunluğun yönetimi.
Aristoteles’in statis tanımına göre, Yunanlılar hem zeki, hem yürekli olduklarından iyi ve doğru anayasalara sahiptirler ve hep özgür yaşarlar.
Liyakata dayalı yönetim olarak ya da bilen, bilge bir azınlığın ya da bir filozofun yönetimin Statis olduğu söylenebilir.

Yanıt Açıklaması: Aristoteles, yönetim biçimlerinin değişimini ve kurulabilir en iyi yönetimi çözümledikten sonra, bu değişimin dinamiklerini ve değişimden kaçınabilmenin yollarını araştırmaya girişir. Ama o, anayasalarda yapılan küçük değişimler ya da onları tehdit eden ama göğüslenebilir siyasal-toplumsal tehditlerden daha çok, mevcut anayasanın ortadan kalkmasına ve yeni bir yönetime neden olan, şiddet yüklü değişiklikleri göz önünde bulundurur. Bu yüzden bununla ilgili yaklaşımına kendisi devrim değil, statis sözcüğünü kullandığı hâlde “Devrimler Kuramı” denir.Bu anlatımdan yola çıkarak doğru cevabın A şıkkı olduğunu söyleyebiliriz.
Yorumlar
  • 0 Yorum