Siyasi Düşünceler Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #47968

Antik Yunan uygarlığı, kent devletleri ya da polis ’ler biçiminde kendini gösterir.Burada adı geçen “polis” ne anlama gelmektedir?


Polis sözcüğü “polis’e ait işler, güçler” anlamında politika sözcüğünün kaynağında yer alır. Polis yalnızca bir yerleşim birimini, bir coğrafya parçasını ifade etmemektedir. Polis apaçık bir siyasal varlıktır.
İÖ 387 yılında, Platon’un, kentin dışında bulunan ve eski savaş kahramanlarından birinin adını taşıyan HerosAkademos bahçesinde kurduğu okul.
Kamusal işler, olaylar, vb.” gibi anlamlara gelmektedir. Ancak bu sözcük Roma siyasal düşüncesinde Yunan düşüncesindeki politea’nın yani devletin karşılığı olarak kullanılmaya başlanır.
Bir uygulama gücü olarak iktidarı işaret eder. İktidarın eylemleri açısından bağlayıcı kurallar koyan, nihai, meşrulaştırıcı, üstün iktidarı ifade eden polis’ten farklı olarak iktidarın uygulama gücünü,eylemliliğini, bu gücün kullanılış biçimini kapsar.
Dinsel iktidarın, dünyevi iktidardan üstün olduğu kabulünden hareketle dinsel iktidarın sahibi olarak Kilise’nin de dünyevi iktidar sahiplerinden üstün olduğu, bu nedenle dünyevi iktidarın da Kilise’ye ait olması gerektiği savı.

Yanıt Açıklaması: Siyasal düşünce denildiğinde Antik Yunan’ı niteleyen temel sözcük polis sözcüğüdür. Bu bakımdan siyaseti ve siyasal düşünceyi anlayabilmek için öncelikle polis’in anlaşılması gerekir.Bu sebepten doğru cevap A seçeneğidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum