Siyasi Düşünceler Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #1167238

Ockhamlı William kimdir ve savı nedir?


William Papalık’a aykırı görüşleri nedeniyle aforoz edilmiştir. Ockhamlı William’a göre devlet, insanlar tarafından ve insanlar için yaratılmıştır.
Eski düzeni yok etmeyi ve asalak feodal toprak sahiplerinin üstünlüğüne son vermeyi amaçlayan savı ile ünlenmiş devrimcidir.
Ockhamlı William’ a göre Egemenlik devlete içkindir, devletin özünü oluşturur. Auctoritas ile potestas savını kullanan bir düşünürdür.
Sonsuz olan Tanrı’ nın doğayla özdeş olduğunu, Tanrı’nın evrenden ayrı ve bağımsız bir varlığının olmadığını öne süren öğretiyi ortaya atan yazardır.
Ockhamlı William imparator-papa çatışmaları içinde imparatorluk yanlısı düşünürlerdendir. Ona göre de iç barışı (ya da huzur) her devletin ulaşması gereken en büyük iyiliktir.

Yanıt Açıklaması: İngiltere’nin Ockham kasabasında doğan William (1290-1349) genç yaşta Fransisken Tarikatı’na katıması nedeniyle Papalık’a aykırı görüşler taşır. Çünkü Fransiskenler, İsa ile havarilerinin ne kişisel, ne de ortak mülkiyet edindiklerini ve yoksul yaşayıp sadece yoksullardan yana olduklarını ileri sürerek Kilise’nin mal-mülk edinmesini yadsırlar. William Papalık’a aykırı görüşleri nedeniyle aforoz edilmiştir. Ockhamlı William’a göre devlet, insanlar tarafından ve insanlar için yaratılmıştır.
Yorumlar
  • 0 Yorum