Sokak Sosyal Hizmeti Ve Adli Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #1031678

ILO’ya göre 12-14 yaş arası çocuklar için haftada kaç saatten az olmak koşulu ile teh­likeli olmadığı bilinen sektörlerde çalışmak çocuk işçiliği olarak kabul edilmez?


11 saat

12 saat

13 saat

14 saat

15 saat


Yanıt Açıklaması:

ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE GENEL BİR BAKIŞ 5-11 yaş arası çocuklar için hafif işler dahi hoşgörü sınırları dışındadır (sıfır tole­rans).

  1. 12-14 yaş arası çocuklar için ise sadece haftada 14 saatten az olmak koşulu ile teh­likeli olmadığı bilinen sektörlerde çalışmak çocuk işçiliği olarak kabul edilmez. Bu bir ekonomik faaliyet olarak değerlendirilir ve çocuk okuldan alıkonulmadıkça ve ruhsal-bedensel sağlığı ve gelişimi etkilenmedikçe hoş görülebilir.

3. 15-17 arasındaki çocuklar için ise en düşük yaş ölçütünü yerine getirdikleri ve zorunlu eğitimlerini tamamladıkları sürece sıradan işlerde haftada 43 saate kadar çalışma izni verilmiştir. Buna göre haftada 43 saatten çok sıradan, tehlikeli olma­yan bir işte bile olsa çalışmak bu yaş grubu için de tehlikeli olarak kabul edilmiş ve çocuk emeğinin en kötü biçimleri arasına sokulmuştur.

Yorumlar
  • 0 Yorum