Sokak Sosyal Hizmeti Ve Adli Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #386099

Sokakta yaşayan çocuklar sorununa yönelik geliştirilen yaklaşımlardan biri olan sokak çalışması yaklaşımına yönelik ifadelerden hangisi söylenebilir?


Latin Amerika’da hızla gelişip hız kazanmış bir yaklaşımdır.

Ortaya çıkan ilk yaklaşımdır.

Bu yaklaşım sonunda sokak çocuklarına yönelik barınma, madde bağımlılığı, eğitim/iş programları geliştirilmiştir.

Freire’nin eğitim modelinde öğrencilerin kendi yararlarını vurgulayan ve onlara pratik ve politik beceri kazandıran bir yaklaşımdır.

UNICEF tarafından ortaya çıkartılmıştır.


Yanıt Açıklaması:

Bugün sokakta yaşayan ve/veya çalıştırılan çocuklar sorununa yönelik olarak geliştirilen

- ıslah edici yaklaşım,

- rehabilite edici yaklaşım,

- sokak çalışması yaklaşımı

- koruyucu/önleyici yaklaşım olmak üzere dört temel yaklaşım vardır. Islah edici yaklaşım bu bağlamda ortaya çıkan ilk yaklaşımdır. Bu yaklaşımda çocukların çocuk ıslahı örgütlerinin hizmetleri ile tanışması gereği esastır. Rehabilite edici yaklaşım, çocukları ortamlarından, içinde bulundukları durumdan çıkartıp onları rehabilite edici programlara katmayı vurgular. Bu yaklaşım Latin Amerika’da gelişip hız kazanmıştır. Sokak çalışması yaklaşımı yenilikçi bir alternatif olarak öne çıkmaktadır ve bu yaklaşım Freire’nin eğitim modelinde öğrencilerin kendi yararlarını vurgulayan ve onlara pratik ve politik beceri kazandıran bir yaklaşımdır. Koruyucu -önleyici yaklaşım ise UNICEF tarafından geliştirilmiştir ve bu yaklaşımda sokaktaki çocuklar sorununun anlaşılması için geniş sosyal ve ekonomik değişkenler incelenmelidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum