Sokak Sosyal Hizmeti Ve Adli Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #938080

Sokakta yaşayanlara yönelik sunulan planlı müdahale sürecinde sosyal hizmet uzmanının dikkat etmesi gereken hususlar düşünüldüğünde aşağıdakilerden hangisi doğrudur ?


Sosyal hizmet uzmanları sokakta yaşayanların sorunlarını kamuoyunun gündemi­ne getirmemeli ve savunuculuk faaliyetlerine karışmamalıdır.

Sosyal hizmet uzmanı sokakta yaşayanlara kaynaklara ulaşma konusunda yönlendirme yapmamalıdır.

Sokakta yaşayanlara yönelik danışmanlık rolünde ise onlara ilaç tedavisi uygulayabilir.

Hizmet alanlarının biricikliği ilkesi doğrultusunda her olayı birbiriyle karşılaştırarak olguya ulaşmalıdır.

Sosyal hizmet uzmanı, vaka yöneticisi rolünde ise sokakta yaşayanların belirlen­mesi, yönlendirilmesi, değerlendirilmesi, hizmet planlaması, izlenmesi işlevlerini yürütmelidir.


Yanıt Açıklaması:

Planlı müdahale sürecinde sosyal hizmet uzmanı aşağıdaki hususlara dikkat etmelidir:

  • Hizmet alanların biricikliği ilkesinden hareketle her olguyu kendi içerisinde değer­lendirmek ancak planlı müdahale sürecinden de sapmamak gerekir.
  • Sosyal hizmet uzmanı sokakta yaşayanlar ile kaynakları buluşturmalı ve hizmetlere yönlendirme yapmalıdır.
  • Sosyal hizmet uzmanları sokakta yaşayanların sorunlarını kamuoyunun gündemi­ne getirmeli ve savunuculuk faaliyetleri yürütmelidir.
  • Uygulamanın bütün süreçlerinde sokakta yaşayanların güçlenmeleri temel olmalıdır.
  • Sokakta yaşayanlara yönelik danışmanlık rolünde, yaşam deneyimlerinin farkında olmaları ve var olan durumlarını nasıl pozitife çevirecekleri üzerinde düşünmeleri üzerine odaklanmalıdır.
  • Sosyal hizmet uzmanı, vaka yöneticisi rolünde ise sokakta yaşayanların belirlen­mesi, yönlendirilmesi, değerlendirilmesi, hizmet planlaması, izlenmesi işlevlerini yürütmelidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum