Sokak Sosyal Hizmeti Ve Adli Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #938030

Aşağıdakilerden hangisi IFSW’nin son tanımına göre sosyal hizmet mesleğinin diğer yardım edici mesleklerden ayıran temel özelliklerden biri değildir?


Eş zamanlı olarak iki odak üzerinde çalışma yapmasıdır.

Birey ve grupların güçlenmesi ve işlevselliklerinin sağlanması­na odaklanması

Dezavantajlı toplulukların güçlendirilmesi ve böylece insanların özgürleşmesini amaçlamaktadır

Toplumsal kaynakların adaletli dağılması odaklanması

Krizlere ve acil durumlara olduğu kadar, günlük kişisel ya da sosyal sorunlara da odaklanması


Yanıt Açıklaması:

IFSW’nin son tanımına göre (2014) sosyal hizmet sosyal değişme ve gelişmeyi, sosyal bütünleşmeyi ve insanların özgürleşmesini ve güçlenmesini arttıran uygulama odaklı bir meslek ve akademik disiplindir. Sosyal adalet, insan hakları, kolektif sorumluluk ve fark­lılıklara saygı sosyal hizmetin odağını oluşturan ilkelerdir. Sosyal ve beşeri bilimler, yerel bilgi ve sosyal hizmet teorileriyle desteklenen sosyal hizmet disiplini iyilik hâlini arttır­mak ve yaşam zorluklarına işaret eden yapı ve insanlarla ilgilidir (http://www.ifsw.org).

Tanımdan da anlaşılacağı gibi, sosyal hizmet mesleğini diğer yardım edici meslekler­den ayıran temel özellik, eş zamanlı olarak iki odak üzerinde çalışma yapmasıdır. Sosyal hizmet mesleği, bir yandan birey ve grupların güçlenmesi ve işlevselliklerinin sağlanması­na odaklanırken diğer yandan toplumsal kaynakların adaletli dağılması, dezavantajlı top­lulukların güçlenmesi ve böylece insanların özgürleşmesini amaçlamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum