Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Deneme Sınavı Sorusu #1246014

I. Belirli bir grup içindeki toplumsal yapının incelenmesi

II. Önceki dönemlerde olan bir olayın şimdiki olaylara etkisinin incelenmesi

III. Yaşantıların, deneyimlerin gerçekte ne anlama geldiğinin incelenmesi

IV. Toplanan verilerden kuram geliştirilmesi

V. Katılımcıların kendi uygulama sürecini incelemesi 

Yukarıdakilerden hangisi etnografik araştırmanın özelliklerinden biridir?


I

II

III

IV

V


Yanıt Açıklaması:

Fenomenolojik C¸özümleme

“Olgubilim” ya da “görüngübilim” olarak da adland›r›lan fenomenolojik modelde alg›lar, duygular gibi olgulara odaklanarak özü görmek, sezmek hedeflenmektedir. Baflka bir deyiflle, bu modeldeki araflt›rmalarda asl›nda fark›nda oldu¤umuz ama derinlemesine bir anlay›fla sahip olmad›¤›m›z olgular üzerinde odaklan›lmaktad›r. Belki de bu yüzden fenomenolojiye “özü görüntüleme yöntemi” de denilmektedir. Bu yöntemin kurucusu olan Edmund Husserl (1969) zamana ve yere ba¤l› olma- yan genel, ideal nesneleri (özler) olgu olarak görünebilir ve alg›lanabilir hale ge- tirmenin olanakl› oldu¤unu düflünmektedir. Bu yaklafl›mda somut özlerin ancak betimleme yoluyla ifade edilece¤inden hareketle sezgiye dayanan, betimlemeye yönelik bir öz bilimi olarak kabul edilmektedir (O¨ktem, 2005).

Etnografik ‹nceleme

Etnografik model, insan davran›fllar›n›n kökenlerini inceleyen antropoloji alan›nda geliflmifl olup bireyin davran›fllar›n›n ait oldu¤u toplumsal ortamda gözlemlenme- sini gerektirmektedir. Riemer (2008), etnografik modelin asl›nda toplumsal kuram- lar çerçevesindeki kültürel yorumlamalar oldu¤unu belirtmektedir. Bu nedenle, et- nografik modele “kültür çözümlemesi” de denilmektedir. Kültür çözümlemesi ya- parken bireysel alg›lar, de¤erler, tutumlar ve davran›fllar kadar belirli bir grup, top- luluk ya da kurum içindeki toplumsal yap›, de¤erler, iflleyifl ve davran›fllar da in- celeme konusu olabilmektedir.

Tarihsel Araflt›rma

Bir olay›n önceki dönemlerle iliflkisinin araflt›r›lmas›nda ya da önceki dönemlerde olan bir olay›n flimdiki olaylara etkisinin incelenmesinde genellikle tarihçiler tara- f›ndan kullan›lan bir yöntemdir. Aguste Comte’a göre bu tür araflt›rmalar, tarihsel yöntemi kullanarak toplumsal düzeni ve toplum yasalar›n› analiz eden bir yakla- fl›m ortaya koymaktad›r.

Eylem Araflt›rmas›

Eylem araflt›rmas›, uygulamada yaflanan sorunlara etkin çözümler üretmek amac›y- la uygulay›c›lar›n kendi bafllar›na ya da araflt›rmac›lar›n yard›m›yla uygulama süre- cini incelemelerine dayan›r. Bu, bir anlamda ifllevsel bir araflt›rma-uygulama bile- flimidir. Model, özünde kat›l›mc›lar›n kendi eylemlerini ve uygulamalar›n› de¤erlendirdikleri süreçlere dayand›¤› için süreç odakl› bir yaklafl›m egemendir. Sorun, kat›l›mc› bir flekilde ve uzun süre incelenebilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum