Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar Deneme Sınavı Sorusu #779775

Aşağıdakilerden hangisi işlevselcilerin ve çatışmacıların toplum anlayışlarından değildir?


İşlevselciler kurumları toplumsal btünleşmeyi arttırmanın bir aracı olarak görürken çatışma teorisyenleri bazı grupların diğerleri aleyhine fayda sağladıkları belirli bir düzeni tanımlama ve desteklemenin bir yolu olarak düşünürler.
Düzenin devamında, işlevselciler paylaşılan toplumsal değerlerin yarattığı iç bütünlüğe vurguda bulunurken çatışma teorisi gücü vurgular.
İşlevselcilere göre toplumdaki her unsur istikrara katkı sağlarken çatışma teorisine göre genel toplumsal unsurların çoğu çözülme ve çatışmaya katkı sağlar.
İşlevselciler düzene vurguda bulunurken çatışma teorisi sosyal sistemin her noktasında anlaşmazlıklar ve çatışmaya katkıda bulunur.
İşlevselciler toplumları ve toplumsal kurumları rekabet halindeki gruplar veya çıkar sistemi olarak görürken çatışma teorisinde denge sağlayan bir sistem olarak görür.

Yanıt Açıklaması: İşlevselciler toplumları ve toplumsal kurumları, bütün parçaları birbirine bağımlı olan ve denge sağlayacak bir biçimde işleyen sistemler olarak görürken çatışma teorisinde toplum grupların güç mücadelesi verdikleri bir arena, yani “rekabet hâlindeki gruplar veya çıkarlar sistemi” olarak görülür.
Yorumlar
  • 0 Yorum