Sosyal Davranış ve Protokol Deneme Sınavı Sorusu #1052532

Aşağıdakilerden hangisi tören, toplantı, kongre ve konferanslarda sunucuların ve konuşmacıların konuklara ve katılımcılara hitap etmeleri ve onları selamlamaları konusunda uyulması gereken protokol kuralları içinde yer almaz?


Törenlerde konuşma sırası daima asttan üst’e doğrudur. Ancak ilk konuşmayı davet sahibi olan kurum amiri, son konuşmayı onur konuğu yapar. Kurumsal törenlerde davet sahibi, evsahibidir.

Onur konuğu konuştuktan sonra, onun izniyle bile olsa, söz istemek ve konuşma yapmak saygı ve nezaket dışıdır. Onur konuğunun konuşmasından sonra tören konuşmaları sona erer.

Kurumsal bir törende Cumhurbaşkanı konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilince evsahibi yönetici saygı ve nezaket gereği kendisine solunda ve bir adım gerisinde eşlik eder.

Cumhurbaşkanının da teşrif ettiği tören, toplantı, kongre ve konferanslarda öncelikle  Cumhurbaşkanına, ardından TBMM Başkanı, bakanlar ve milletvekillerine hitap edilir. 

Sahneye, kürsüye ya da platforma çıkanlar, onur konuğunu ve topluluğu başlarıyla selamlarlar.


Yanıt Açıklaması:

Cumhurbaşkanının teşrif ettiği tören, toplantı, kongre ve konferanslarda yalnızca Cumhurbaşkanına hitap edilir: “Sayın Cumhurbaşkanım” denir. Salonda TBMM Başkanı olsa dahi zikredilmez. Çünkü Cumhurbaşkanı devleti ve milleti temsil eder. Doğru cevap D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum