Sosyal Davranış ve Protokol Deneme Sınavı Sorusu #1165342

Aşağıdakilerden hangisi kongre, konferans, toplantı ve törenlerde davet sahibi yöneticilerin ve sunucuların takdim konusunda dikkat etmeleri gereken kurallardan biri değildir?


Sunucunun, kürsüden onur konuğuna ve bütün konuklara hitaben “Hoş geldiniz” diyerek, tören programını okuması
Sunucunun, takdim s›ras›nda konuşmacının unvanını, titrini ya da rütbesini söyleyip sonra “say›n” sözcüğünü ekleyerek adını ve soyadını söylemesi
Sunucunun tüm konuşmacıları kürsüye davet ederken “Kürsüye teşriflerini ” demesi
Uluslararas› törenlerde kişilerir ülke adları ve unvanlarıyla takdim edilimeleri
Ast düzey konuşmacıların kürsüye davet edilirken “... davet ediyorum” denmesi

Yanıt Açıklaması: Sunucu, kürsüden onur konu¤una ve bütün konuklara hitaben “Hofl geldiniz” der, tören program›n› okur. Örne¤in: “Say›n bakan, de¤erli konuklar. Aç›l›fl törenine hofl geldiniz, fleref verdiniz. Tören program›n› bilginize sunuyorum.” (Kurumsal törenlerde “Say›n Bakan›m, de¤erli konuklar” diye hitap edilir.) • Sunucu, konuflmac›lar› takdim s›ras›nda önce konuflmac›n›n kurumunu ve unvan›n›, varsa akademik titrini ya da rütbesini, sonra “say›n” sözcü¤ünü ekleyerek ad›n› ve soyad›n› söyler. Eski kelimesi kurumun de¤il, kiflinin unvan› ndan önce gelir (Millî E¤itim Bakanl›¤› eski Müsteflar› Prof. Dr. Say›n ‹smail Bircan). Uluslararas› törenlerde kifliler ülke adlar› ve unvanlar›yla takdim edilirler: (T.C. Baflbakan Yard›mc›s› Say›n Veli Atacan, Ürdün Krall›¤› Maliye Bakan› Say›n Muhammed Falih. Fransa Cumhuriyeti Sorbonne Üniversitesi Ö¤retim üyesi Prof. Dr. Say›n Michelle Gonzales. • Ast düzey konuflmac›lar› kürsüye davet ederken “... davet ediyorum”; onur konu¤unu davet ederken “... teflriflerini arz ediyorum” demek uygundur. (“Kürsüye teflriflerini” demek yanl›flt›r. Teflrif etmek “onurland›rmak”t›r.)
Yorumlar
  • 0 Yorum