Sosyal Davranış ve Protokol Deneme Sınavı Sorusu #1061889

Aşağıda verilen konuşma, hitap ve selamlama kurallarından hangisi yanlış verilmiştir?


Sahneye, kürsüye ya da platforma çıkanlar, onur konuğunu ve topluluğu başlarıyla selamlarlar.

Törenlerde konuşma sırası daima asttan üst’e doğrudur.

Kurumsal bir törende Cumhurbaşkanı konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilince ev sahibi yönetici saygı ve nezaket gereği kendisine solunda ve bir adım gerisinde eşlik eder.

Hitapta yalnızca onur konuğunun unvanı söylenir.

Cumhurbaşkanının teşrif ettiği tören, toplantı, kongre ve konferanslarda yalnızca Cumhurbaşkanına hitap edilir.


Yanıt Açıklaması:

Tören, toplantı, kongre ve konferanslarda sunucuların ve konuşmacıların konuklara ve katılımcılara hitap etmeleri ve onları selamlamaları konusunda uyulması gereken protokol kuralları aşağıda belirtilmiştir:

  • Törenlerde konuşma sırası daima asttan üst’e doğrudur. Ancak ilk konuşmayı davet sahibi olan kurum amiri, son konuşmayı onur konuğu yapar. Kurumsal törenlerde davet sahibi, evsahibidir. Açılış konuşması, program sunucusunun daveti üzerine evsahibi yönetici tarafından yapılır. Kurumiçi törenlerde açılış konuşması ilgili birim amiri tarafından yapılır.
  • Sahneye, kürsüye ya da platforma çıkanlar, onur konuğunu ve topluluğu başlarıyla selamlarlar.
  • Onur konuğunun, konuşmalarını yapmak üzere kalkışında ve yerine dönüşünde ön sırada oturanların önlerinden geçerken ayağa kalkarak (hanımlar kalkar gibi yaparak) kendisini selamlamaları saygı ve nezaket gereğidir.
  • Onur konuğu konuştuktan sonra, onun izniyle bile olsa, söz istemek ve konuşma yapmak saygı ve nezaket dışıdır. Onur konuğunun konuşmasından sonra tören konuşmaları sona erer. Programda yer alan etkinliğe geçilir.
  • Kurumsal bir törende Cumhurbaşkanı konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilince ev sahibi yönetici saygı ve nezaket gereği kendisine solunda ve bir adım gerisinde eşlik eder. Ancak bu kural sempozyum, panel,konferans gibi akademik toplantılarda ve sosyal etkinliklerde uygulanmaz.
  • Törenlerde konuşmacı topluluğa hitap ederken iki yöntemden biri uygulanır.
    • 1)Törene katılan üst konuklar, onur konuğundan astlara doğru (öndegelme sırasına göre) zikredilirler.
    • 2) Hitapta yalnızca onur konuğunun unvanı söylenir:“Sayın Bakanım, değerli konuklar” denir. Diğer bütün davetliler konuk olarak eşittir. Onur konuğu sadece “Sayın Konuklar” diye hitap eder.
  • Cumhurbaşkanının teşrif ettiği tören, toplantı, kongre ve konferanslarda yalnızca Cumhurbaşkanına hitap edilir:
Yorumlar
  • 0 Yorum