Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1017326

Analık sigortası ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Gebelik veya doğum, evlilik dışı bir ilişkiden olmuşsa kadın sigortalı geçici işgöremezlik ödeneğinden yararlanamaz.

Sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısının analık sigortası yardımlarından yararlanabilmesi için resmi nikâhlı eş olması gerekli değildir.

Sigortalı kadının analığı hâlinde doğumdan önce en az 90 gün kısa vadeli sigorta priminin bildirilmesi şarttır.

5510 sayılı Kanuna göre kadın sigortalının analığı halinde 17. maddeye göre hesaplanacak günlük kazancının 2/3’si oranında emzirme ödeneği verilir.

Çoğul gebelik hâlinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilave edilerek kadın işçiye çalışmadığı her gün için geçici işgöremezlik ödeneği verilir.


Yanıt Açıklaması:

4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesine göre “Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik hâlinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalıştırılabilir. Bu durumda kadın işçinin çalıştırıldığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir”. Dolayısıyla kadın işçinin kanuni izinli olduğu doğumdan önceki ve sonraki sekiz haftalık sürede, çoğul gebelik hâlinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için Kurum tarafından geçici işgöremezlik ödeneği verilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum