Sosyal Hizmet Etiği Deneme Sınavı Sorusu #371849

Aşağıda etik ile ilgili verilen genel tanım ve yargılardan hangisi yanlıştır?


Toplumsal hayatın huzur ve refahının artırılmasını, bireylerin iyiliğinin ve aralarındaki ilişkilerin kabul edilebilir düzeyde ve sürekli kılınmasını sağlamak için, genel kabul görmüş birtakım temel ilkelere ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu ihtiyaca yönelik olarak etik bizlere bir çerçeve sunmak amacıyla ortaya çıkmıştır.

Etik, yol gösterici ilkeleri vasıtasıyla toplumu oluşturan tüm tarafların bir arada yaşamalarının gerçekleşmesine yardımcı olur.

Etik en basit anlamıyla hangi davranışın uygun hangisinin uygunsuz olacağını belirleyen kurallar bütünü olarak tanımlanır.

Neyin uygun neyin uygunsuz olacağını belirlerken etiğin dayanağı evrensel doğrular ve ideallerdir. Yani etik, doğruların insan ilişkilerine ve davranışlarına yansıyan hâlidir. Bu nedenle etik, “doğrunun bilimi” olarak da tanımlanmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Etik evrensel ve ideal doğruyla değil, davranışın idealliği ve kapsamıyla ilgilenir. Bu bağlamda neyin uygun neyin uygunsuz olacağını belirlerken etiğin dayanağı değerler ve ideallerdir. Yani etik, değerlerin insan ilişkilerine ve davranışlarına yansıyan hâlidir. Bu nedenle etik, “davranışın bilimi” olarak da tanımlanmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum