Sosyal Hizmet Etiği Deneme Sınavı Sorusu #373362

Kuçuradi’ye göre aşağıdakilerden hangisi doğru değerlendirme yapabilmenin aşamalarına ve koşullarına ilişkin doğru bir ifadedir?


Sosyal hizmet uzmanı, hizmet alanın durumuyla ilgili sorumluluk almaz.

Doğru değerlendirme için eyleme ilişkin anlama çabasına ihtiyaç yoktur.

Hizmet alanın eylemlerini değerlendirirken sosyal hizmet uzmanının doğru değerlendirme yapabilmesi için ilk olarak hizmet alanın niçin o eylemde bulunduğunu yani niçin başka türlü değil de, öyle davrandığını anlaması ve o eylemin yol açtıklarını görmesi gerekmektedir.

Sosyal hizmet uzmanının değerlendirdiği eylemin, insan değerinin nasıl korunduğunu ya da nasıl harcandığını ortaya çıkartmaması gerekir.

Sosyal hizmet uzmanı, hizmet alan kişinin değer sorunları konusunda bilgisine doğrudan bağlı değildir.


Yanıt Açıklaması:

Kuçuradi (1999, s.16-17) doğru değerlendirme yapabilmenin aşamalarına ve koşullarına ilişkin oldukça önemli bir çerçeve sunmaktadır. Bu çerçeve, kişi olması dolayısıyla sosyal hizmet uzmanının değerlendirmelerine de genişletilebilir. Hizmet alanın eylemlerini değerlendirirken sosyal hizmet uzmanının doğru değerlendirme yapabilmesi için ilk olarak hizmet alanın niçin o eylemde bulunduğunu yani niçin başka türlü değil de, öyle davrandığını anlaması ve o eylemin yol açtıklarını görmesi gerekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum