Sosyal Hizmet Etiği Deneme Sınavı Sorusu #375565

Bir okulda öğretmen olarak çalışan bir kişi, sosyal hizmet uzmanından yardım almak istemektedir. Okulda, müdür yardımcısı olarak atanma durumu ile ilgili, diğer öğretmenlerin atanmalarına engel olup kendisinin atanması ile ilgili ortam hazırlamaktadır.

Belirtilen durum sosyal hizmet mesleğinin hangi etik ilke sorumluluğu ile çelişmektedir?


Her insanın, başkasının hakkını ihlal etmemek koşuluyla, kendisini geliştirme hakkı ve toplumun gelişimine katkı verme sorumluluğu vardır.

Her toplum, yönetim biçimi ne olursa olsun, tüm üyelerinin en üst düzeyde yararı için işlev görmeli; üyelerinin kendilerini geliştirmeleri için gerekli koşul ve olanakları sağlamalıdır.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde ve kaynağını bu Bildirge’den alan diğer uluslararası belgelerde ifade edilen, bireylerin ve grupların temel insan haklarına saygı gösterilmelidir.

Sosyal hizmet uzmanları mesleki tutum, karar ve eylemlerinde sosyal adaletsizlikle mücadele eder.

Sosyal hizmet uzmanlarının nesnel olma, mesleki bilgi ve becerilerini geliştirme, uygulama yaptıkları alanlarda yetkin olma sorumlulukları vardır.


Yanıt Açıklaması:

Bir kişi, başka birinin gelişimine zarar vermediği sürece, toplumsal gelişimine katkı verme yükümlülüğüne sahiptir. Belirtilen durum A şıkkında verilen ilke ile çelişmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum