Sosyal Hizmet Kuramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #1334562

I. Sosyal hizmet uzmanı, insanlar arası ilişkilerin geliştirilmesinde yetkin olmalıdır.II. Yetkin bir sosyal hizmet uzmanı olarak gelişmek adına yeni bilgilerin, yöntem ve tekniklerin sunulduğu çalıştay, panel vb. etkinliklere katılmak sosyal hizmet uzmanlarının resmi görevidir. III.Sosyal hizmet uzmanı, dezavantajlı bireylere destek sağlamalıdır.Yukarıda sosyal hizmet uzmanının, görevi ve yetkinliği ile ilgili olarak verilenlerden hangisi / hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız II

I ve II

I ve III

II ve III


Yanıt Açıklaması:

Sosyal hizmet uzmanının sahip olması gerekenler şu şekilde özetlenmiştir: 

• İnsanlar ve sosyal kurumlar arasındaki ilişkilerde başlatılması, geliştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, korunması, dönüştürülmesi ve sonlandırılması gereken durumları belirlemek ve değerlendirmektir.

• Sorunları değerlendirme, ulaşılabilir amaçlar oluşturma ve olası uygun koşullarıtemel alarak insanların iyilik ha^lini geliştirmek için bir plan hazırlamak ve bu planı uygulamaktır.

• İnsanların sorun çözme, baş etme ve gelişimsel kapasitelerini güçlendirmek; insanları onlara kaynak, hizmet ve fırsat sağlayacak sistemlerle bağlantılandırmak, incinebilir ve ayrımcılığa uğrayan nüfusun yararına etkili müdahalede bulunmaktır.

Aynı zamanda sosyal hizmet uzmanı yetkinliği için en yeni mesleki bilgilerin ve güncel olayların da farkında olmalıdır. Özellikle sosyal hizmet literatürüne ve bağlantılı diğer disiplinlere katılan yeni kavramlar, kuramlar ve müdahale teknikleri düzenli olarak ortaya çıkmakta olup, bu bilgiler konferans, çalıştay gibi platformlarda paylaşılmaktadır. Sosyal hizmet uzmanı yetkin bir sosyal hizmet uzmanı olarak gelişmek adına bu tür aktivitelere katılmayı kendine bir sorumluluk olarak görmelidir.

Bu kapsamda değerlendirildiğin, sosyal hizmet uzmanları sosyal kurumlarla işbirliği içerisinde olmalı ve insanların sorunlara müdahale etme becerisini de geliştirmelidir. Ancak II. maddedeki ifade resmi bir görev olarak değil sorumluluk bilinciyle gerçekleştirilmesi gereken bir durum olarak verilmiştir. Dolayısıyla doğru cevap I ve III'dür.

Yorumlar
  • 0 Yorum