Sosyal Hizmet Kuramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #1334552

Bir  sosyal hizmet uzmanının müracaatçı ile bağlantı kurması ve müracaatçı ile iletişimi başlatması-sürdürmesi beklenmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bağlantı kurma ile iletişim içerisinde olma becerilerinin en keskin ayrımı olarak nitelendirilebilir?


Sosyal hizmet uzmanının müracaatçıya sempati duyması bağlantı kurması anlamına gelirken iletişimi başlatma için sempati duymasına gerek yoktur.

Sosyal hizmet uzmanının müraatçıyı ikna etmesi ve yönlendirmesi bağlantı kurması anlamına gelirken, ikna etme kaygısı gütmemesi iletişim kapsamında değerlendirilmektedir.

Sosyal hizmet uzmanının müracaatçı ile iletişim kurması için bağlantı kurması bir ön koşul niteliğindedir. 

İletişimi başlatmak ve sürdürmek için müracaatçı ile yüz yüze gelmeye gerek yokken, bağlantı kurmak için müracaatçı ile yüz yüze gelinmelidir.

İletişimi başlatma ve sürdürmede güven ilişkisi aranmazken, bağlantı kurmada sosyal hizmet uzmanı ile müracaatçı arasında güven ilişkisinin kurulması gerekmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Sosyal hizmet uzmanının birçok beceriyi edinmiş olması beklenmektedir. Bu becerilerden en önemlilerinden ikisi; müracaatçı ile iletişim halinde olma ve bağlantı kurmadır. Açıkça, uzmanın müracaatçı ile iletişimi başlatması ve sürdürmesi uzmanın müracaatçı ile çok iyi bağlantı kurduğu anlamı taşımamaktadır. Uzman ile müraacatçı arasında güven ilişkisi olduğu zaman bağlantı kurmadan bahsedilebilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum