Sosyal Hizmet Kuramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #1198978

Suriye'deki iç savaşta eşini kaybeden ve çocukları ile birlikte ülkemize sığınan bir anne, sosyal hizmet uzmanına başvurmuş, aç-susuz sokaklarda yaşadıklarını anlatarak yardım talebinde bulunmuştur. Birçok defa intihar etmeyi düşündüğünü ancak çocukları için hayatta kaldığını belirtmiştir. Sosyal hizmet uzmanı, müracaatçı ve yaşanılan olumsuz durumlar için aşağıdakilerden hangisini yaparsa, makro düzeyde bir uygulama yapmış olur? 


Müracaatçı anne ve çocukları için ilk önce; barınma, erzak ve temizlik gibi ihtiyaçlarını karşılama amaçlı müdahale etmeli, sıcağı sıcağına problemi çözmelidir.

Müracaatçı anneyi ve çocuklarını acilen psikolojik yardım almaları için gerekli merkezlere yönlendirmeli, destek almalarını sağlamalıdır.

Başta sağlık olmak üzere, müracaatçının herhangi bir sosyal güvenliği olmadığından yeşil kart çıkarılması için gerekli işlemleri başlatmalıdır.

Deneyimlerinden yola çıkarak hazırlayacağı raporu; dernek, vakıf, sendika gibi kuruluşlara iletmeli, hızlı ve etkili politikaların üretilmesine katkı sağlamalıdır.

Bulunduğu ildeki hayırsever işadamları ile irtibata geçerek, müracaatçı ve çocuklarının başlarının çaresine bakmaya yetecek kadar nakit para ihtiyaçlarını karşılamalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Sosyal hizmet uzmanı, sosyal hizmet temel becerilerinin dışında üç düzeyde sosyal hizmet uygulaması yapmayı da gerçekleştirme becerisine sahip olmalıdır. Sosyal hizmet uzmanı mikro, mezzo ve makro düzeyde uygulama yapabilmelidir. Mikro düzeyde uygulama yapabilmek bireyler ile doğrudan etkileşimi (vaka çalışması) kapsamaktadır. Mezzo düzeydeki uygulama yapabilmek çeşitli düzeylerdeki gruplar ile düzenleme ve yürütme ile ilgili grup çalışmasını kapsamaktadır. Makro düzeyde uygulama yapabilmek topluluklara ve örgütlerle çalışmayı, toplum örgütlenmesini kapsamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum