Sosyal Hizmet Kuramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #1176953

Zehra uzun yıllardır eşinin şiddetine maruz kalmıştır. Öyle ki zaman zaman engelli olan kızının durumunu hamileyken de dayak yemesine ve karnına aldığı darbelere bağlamaktadır. Eşinin madde kullandığından şüphelenmektedir. Bir yıl önce annesini de kaybedince, çok üzülmüş, depresyon tedavisi görmüştür. Şu anda boşanma sürecindedir.  Engelli kızını da alarak sığınma evine başvurmuştur.

Yukarıda verilen örnek olayda  sosyal hizmetin ilgi alanına giren ve mesleki müdahale yapılacak  risk grupları aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?


Kadınlar- çocuklar- yoksul bireyler

Kadınlar- çocuklar- engelliler

Kadınlar- göçmenler

Kadınlar- çocuklar

Kadınlar- çocuklar- engelliler


Yanıt Açıklaması:

Risk altındaki gruplar; kadınlar, gey ve lezbiyenler, yaşlılar, yoksulluğu yaşayan bireyler, madde bağımlısı olan bireyler, engelli bireyler, göçmen ve sığınmacılar, kriz (doğal
afet gibi) durumunu yaşayanlar, çocuklar ve gençler vb. olarak sayılabilir. Ayrıca risk gruplarına yaş, etnik köken, kültür, sınıf, dinsel inanç ve düşünce paylaşımı nedeniyle ayrışan özellikleri olanlar da dahil edilebilmektedir. Bu örnek olayda şiddete maruz kalan Zehra (kadın) ve kızı (engelli ve çocuk), sosyal hizmet müdahalesinin gerçekleştirileceği dezavantajlı gruplardır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum