Sosyal Hizmet Kuramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #1334428

Sosyal politikanın alanları ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Düzenli gelir: Her bireyin hayatını idame ettirecek kadar temel bir gelire sahip olmasını sağlamak anlamına gelmektedir.

Eğitim: Devlet çocuklar için temel eğitimin temel sağlayıcısı olup aynı zamanda kurum, kuruluşlarda, özel sektörde ya da gönüllü kuruluşlarda da eğitimin temel sağlayıcılığını üstlenmektedir.

Bireye yönelik sosyal hizmetler: Sosyal hizmet disiplininin çalıştığı bireylerin her birine yaptığı müdahaleleri kapsamaktadır. Örneğin korunma gereksinimi olan çocuklar ve onların aileleriyle birlikte çalışmak bu alan ile ilgilidir.

Sağlık: Sağlık politikalarında, sosyal hizmet uzmanları merkezdedir. Sağlıkla ilgili konular doğrudan sosyal hizmet müdahalesi de içermektedir.  

Barınma: Kalabalık ve fiziki anlamda kişilere yetersiz alan sağlayan evler kişiler arası sorunları artırabileceği gibi aynı zamanda aile üyeleri için ihmal ve istismar riskini de barındırabilmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Sosyal politikanın temel alanlarından bir diğeri sağlık alanıdır. Sağlık alanı tüm diğer alanlar içinde kilit noktadadır. Sağlığı olumsuz etkileyen konutlar olabileceği gibi, eğitim faaliyetlerini aksatan hastalıklar da olabilir. Buna bağlı olarak devletin sağlık politikaları merkezde yer almalıdır ve düzenlenmesinde tüm etkiler göz önünde bulundurulmalıdır. Sağlık politikaları, sosyal hizmet uzmanları hastanelerde çalıştıkları için, sosyal hizmet uzmanlarını yakından ilgilendirmektedir. Sağlıkla ilgili konular sosyal hizmet disiplininde sosyal hizmet müdahalesinin bir parçası olduğundan sağlık politikaları sosyal hizmet faaliyetlerini etkilemektedir. Diğer yandan sosyal sorunlar ve kişisel sorunlardan kaynaklanan stres, sağlığı olumsuz etkilemektedir. Sağlığı olumsuz etkilenen insanlara tedavi sürecinde ve sonrasında sosyal hizmet müdahalesi yapılmakta olup sosyal hizmet uzmanı bu süreçte yer almaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum