Sosyal Hizmet Kuramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #1334570

“Sizin; yeni şehre taşınmanız, arkadaşlarınızın uzakta kalması ve yeni işiniz hakkında konuşmanızı değerlendirdiğimde genel olarak sizin her anlamda sizi zorlayan kişisel bir geçiş dönemi yaşantılamış olduğunuz görünüyor.” cümlesini kuran bir sosyal hizmet uzmanı, hangi sosyal hizmet becerisini sergilemiştir?


Yansıtma becerisi

Özetleme becerisi

Meydan okuma becerisi

Yorumlama becerisi

Liderlik becerisi


Yanıt Açıklaması:

O¨zetleme pek çok fikir ve duyguyu bir tartışma bölümünün veya görüşmenin sonunda tek bir ifadeyle birleştirmeyi kapsamaktadır. Dolayısıyla esas mesajı başka sözcüklerle ifade etmekten daha geniştir. Aşağıdaki örnekte belirtildiği üzere müracaatçı yetersizliğine dair belirsiz duyguları tartışmasının ardından sosyal hizmet uzmanı müracaatçıya şöyle der:

“Sizin aileniz, okulunuz ve şimdiki yeni işiniz hakkında konuşmanızı değerlendirdiğimde genel olarak sizin kişisel bir başarısızlık duygusu yaşantılamış olduğunuz gözüküyor.”

Yukarıda verilen örnekte sosyal hizmet uzmanı müracaatçı ile görüşmesini özetleyerek müracaatçıya esas fikir, içerik ve duyguların genel temalarını ve önemli noktalarını göstermektedir. Sürece dair özetler yardım sürecinin nereye gittiğine ve şu anda nerede olduğuna dair ifadeleri içermektedir. Dolayısıyla doğru cevap B şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum