Sosyal Hizmet Kuramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #1334622

Sözleşme yapmayla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?


Müracaatçı ile sözleşme yapılması her düzeyde yapılacak uygulama için geçerlidir.

Müracaatçı ve sosyal hizmet uzmanı arasında yapılacak olan sözleşme mutlaka yazılı olarak imzalanmalıdır.

Sözleşmenin işlevleri yanlış anlaşılması muhtemel durumların önüne geçilmesini sağlamak ve görevi kötüye kullanma olasılığını azaltmaktır.

Mahkeme emri ile hazırlanmış sözleşmeler dışında diğer sözleşmelerin herhangi bir yasal geçerliliği yoktur.

Sözleşme imzalamasının en önemli noktası, sorun çözme sürecinde iş birliğine ve müdahalede yapılacaklara karar verme sürecindeki beraberliğe iki tarafın da gönülden istekli olmasıdır.


Yanıt Açıklaması:

Sosyal hizmet uzmanı ile müracaatçı arasında yapılacak müdahalenin nasıl olacağı ve nasıl sonuçlar doğuracağı ile ilgili anlaşmaya varılması önemlidir. Müracaatçı ile sözleşme yapılması her düzeyde yapılacak uygulama için geçerlidir.  Birçok vakada müracaatçı ve sosyal hizmet uzmanı arasında yapılacak olan sözleşmenin sözlü olması bile yeterlidir. Fakat pek çok sosyal hizmet uzmanı resmî olarak müracaatçı ile sözleşme imzalamaktadır. Bu sözleşme sadece sosyal hizmet uzmanı ve müracaatçı arasında geçmektedir. Sözleşmenin işlevleri yanlış anlaşılması muhtemel durumların önüne geçilmesini sağlamak ve görevi kötüye kullanma olasılığını azaltmaktır. Mahkeme emri ile hazırlanmış sözleşmeler dışında diğer sözleşmelerin herhangi bir yasal geçerliliği yoktur. Fakat yasal geçerliliğin olmamasına rağmen karşılıklı yapılan bu anlaşmada yapılacak eylemlerin yerine getirilmesinde kullanılan tanımlamalar, ifadeler ve sözler iki tarafı da ilgilendirmektedir.  Sosyal hizmet uzmanı ve müracaatçının sözleşme imzalamasının en önemli noktası ise, sorun çözme sürecinde iş birliğine ve müdahalede yapılacakların karar verme sürecindeki beraberliğe iki tarafın da gönülden istekli olmasıdır. Bu bilgiler ışığında doğru cevap B şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum