Sosyal Hizmet Kuramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #1214098

  1. İnsanlar ve sosyal kurumlar arasında ilişkiler başlatma
  2. Sorunları değerlendirme, ulaşılabilir amaçlar oluşturma
  3. İnsanların iyilik hâlini geliştirmek için bir müdahale planı hazırlamak ve bu planı uygulamak
  4. İnsanların sorun çözme, baş etme ve gelişimsel kapasitelerini güçlendirmek

Sosyal Hizmet Merkezinde görev yapan bir sosyal hizmet uzmanı, başvurusu üzerine Seher Hanım'la bir görüşme gerçekleştirmiştir. Eşinin ceza evinde olduğunu, evlerinin sobalı olduğunu ancak ekonomik nedenlerle kömür alamadığını,kendisinin iş aradığını, aslında meslek lisesi mezunu olduğunu ve 6 yıl tekstil sektöründe çalıştığını belirtmiştir. İlkokul 4. sınıfa giden büyük oğlunun da okulda sık sık sorun yaşadığını dile getirmiştir. Sosyal hizmet uzmanı bu görüşmenin ardından ev ziyareti gerçekleştirmiş, yapılan incelemenin ardından, Seher Hanım'a ayni ve nakdi yardım bağlanması konusunda işlemleri başlatmıştır. S.H.U. bir yandan da Seher Hanım'ı uygun bir işe yönlendirme amaçlı birkaç telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, kendisini İŞ KUR a yönlendirmiştir. Eş zamanlı olarak Seher Hanım'ın oğlunun devam ettiği okulun rehber öğretmeninden bir randevu talep etmiştir.

Yukarıdaki örnek vakada,  gerçekleştirdiği müdahale sırası dikkate alındığında  sosyal hizmet uzmanının kullandığı yukarıdaki yetkinlikler aşağıdakilerin hangisinde doğru sırayla verilmiştir?


I, II, III ve IV

II, III, I ve IV

III, II, I ve IV

VI, II, III ve I

IV, III, II ve I


Yanıt Açıklaması:

Sosyal hizmet uzmanının bu üç alanda yetkin olması beklenmektedir. Bunlar:
• İnsanlar ve sosyal kurumlar arasındaki ilişkilerde başlatılması, geliştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, korunması, dönüştürülmesi ve sonlandırılması gereken durumları belirlemek ve değerlendirmektir.
• Sorunları değerlendirme, ulaşılabilir amaçlar oluşturma ve olası uygun koşulları
temel alarak insanların iyilik hâlini geliştirmek için bir plan hazırlamak ve bu planı
uygulamaktır.
• İnsanların sorun çözme, baş etme ve gelişimsel kapasitelerini güçlendirmek; insanları onlara kaynak, hizmet ve fırsat sağlayacak sistemlerle bağlantılandırmak, incinebilir ve ayrımcılığa uğrayan nüfusun yararına etkili müdahalede bulunmaktır.

Örnek vakada sosyal hizmet uzmanı kurumda ve ev ziyaretinde müracaatçının durumunu değerlendirmiş ve oluşturduğu plan doğrultusunda işlem adımlarını harekete geçirerek müracaatçının iyilik halini artırmayı amaçlamıştır. Doğru yanıt B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum