Sosyal Hizmet Kuramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #1334623

Sosyal hizmetin ortak becerileri arasında tüm diğer becerilerin gelişmesinde ve oluşmasında başrol oynayan beceri aşağıdaki şıklardan hangisinde verilmiştir?


Hazırlık yapma becerisi

Dengeyi sağlama becerisi

Mesleki rolleri üstlenme becerisi

Sözleşme yapma becerisi

İletişim kurma becerisi


Yanıt Açıklaması:

 Sosyal hizmet uzmanları müracaatçılarla nasıl iletişim kurulacağı ve bu iletişimin nasıl etkili olacağı bilgisine ve becerisine sahip olmalıdır. Müracaatçıların özelliklerine, çevre ve koşullarına göre birçok etmenin etkisi ile iletişimin biçimi ve etkililiği konusunda yapılacaklar değişebilir. Genel anlamda sosyal hizmet uzmanı müdahalelerde etkili ve verimli iletişimi sağlayabilmeli ve bu beceriye hakim olmalıdır. İletişim bir bireyin başkasına bilinçli ya da bilinçsiz bilgi ilettiği süreçtir. Etkili iletişim ise konuları ve sorunları anlama ve kavrama ile ilgilidir. Etkili iletişim istek ve becerileri açık bir şekilde karşı tarafa aktarmaya olanak sağlamaktadır. İletişim özü itibariyle bir alıcı algısıdır. Göndericinin kelimelerle neyi söylediğinden ya da iletişim niyetinden bağımsız olarak, diğer kişinin kelime ve jestlerine anlam yükleyen alıcı olan kişidir.

Etkili iletişimin önemi tüm diğer becerilerin gelişmesi ve oluşmasında başrol oynamasıdır. Sosyal hizmet uzmanı bu beceriyi edinmesi ile birçok becerinin gelişimini ve oluşumunu sağlayacaktır. Sosyal hizmet uzmanı sadece kendi etkili iletişimine katkıda bulunmayacak müracaatçılara bu konuda yardımcı olacaktır. Etkili iletişim insanları motive etmek, sorumluluk vermek, düzenleme yapmak, sorun çözmek ve bilgi toplamak için vardır. Dolayısıyla sosyal hizmet uzmanı için etkili iletişim sosyal hizmet uygulamalarını gerçekleştirmek için önemli ve vazgeçilmezdir. 

Dolayısıyla doğru cevap E şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum