Sosyal Hizmet Kuramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #1180565

Yapısal yaklaşıma göre terapi sürecinin dahil olma aşamasında uzmanın kurallara, rollere ve alt sistemlere dikkat etmesiyle başlayan teknik aşağıdakilerden hangisidir?


Sistemi yeniden kompoze etme

Yapısal değişiklik

Semptoma odaklaşma

Aile iletişim kalıplarını harekete geçirme

Yapısal birleşme


Yanıt Açıklaması:

Aile İletişim Kalıplarını Harekete Geçirme; yapısal yaklaşımda, uzman ailenin şimdiki
yapısını bilmeli ve değerlendirmelidir. Bu teknik, terapi sürecinin dahil olma aşamasında
uzmanın kurallara, rollere ve alt sistemlere dikkat etmesiyle başlar. Aile yapısının resmî
değerlendirmesi, uzman ile aile arasındaki iletişim kurulduktan sonra başlar. Uzman canlandırma tekniği ile ailenin nasıl yapılandığını öğrenir. Aile terapisinde canlandırma doğal bir şekilde ortaya çıkar. Bu şekilde uzman direkt olarak alt sistemlerle tartışabilir ve
ailenin problemini, şartlarını anlar. Eğer aile üyeleri alışık oldukları tarzda davranırlarsa,
uzman, ailenin şimdiki fonksiyonlarını öğrenir ve yapısal müdahale ile nasıl daha etkili
fonksiyonda bulunabileceklerine karar verebilir. Aile İşlem Kalıplarını Yeniden Yapılandırma; aile terapiye bir üyesi streste veya semptomlu bir şekilde gelir. Uzman aileye dahil olduktan sonra, şimdiki fonksiyonlarının yerini alabilecek yeni kalıplar yaşatma fırsatını sağlar. Ayrıca, ailenin fonksiyonlarının nasıl olduğunu ve bunların yapıyı nasıl desteklediğini belirler. Bundan sonra ailenin yapısını ve fonksiyonlarını değiştirmek mümkün olur. Yapısal aile uzmanlarının ailenin yapısını ve fonksiyonlarını değiştirmek için kullandığı birkaç tekniği vardır. Bunlar; sistemi yeniden kompoze etme, semptoma odaklaşma ve yapısal değişikliktir (Alle-Corliss ve Alle-Corliss, 1999).

Yorumlar
  • 0 Yorum