Sosyal Hizmet Kuramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #1215487

"Bilişsel terapinin en önemli amacı, olumsuz otomatik düşünceleri tanımlamaktır. Çünkü düşünceler ............…………………………." 

Cümle, aşağıdaki seçeneklerin hangisi ile tamamlanırsa; sosyal hizmet uzmanlarının depresyon ve anksiyete durumu yaşayan müracaatçıları doğru anlamaları ve problemlerine çözüm üretmelerine yardımcı olmaları açısından en uygun cümle olur?


Düşünceler yargılanamaz.

Düşünceler, pozitif değillerse tedavi mümkün değildir.

Düşünceler, bireyden bireye farklılıklar gösterir.

Düşünceler, duyguları belirler.

Düşünceler sabittir, değiştirilemez.


Yanıt Açıklaması:

Bilişsel kuram, otomatik düşünceler, bilişsel yapılar, irrasyonel inançlar gibi bilinçli olunmayan süreçlerin olduğunu varsayar. Bilişsel terapinin birincil odağı; fonksiyonel olmayan duygu, düşünce ve davranışları değiştirmektir. Bilişsel terapinin en önemli amacı, olumsuz otomatik düşünceleri tanımlamaktır. Özellikle depresyon ve anksiyete durumu yaşayan insanlar bazı olaylar ve durumlar karşısında daha çok olumsuz otomatik düşünceler geliştirme eğilimindedirler. Bu olumsuz otomatik düşünceler de onların duygu ve davranışlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Çünkü düşünceler duyguları belirler. Düşünceler değiştirilerek duygular da olumlu yönde değişir. İşte bu noktada bilişsel müdahalelerin amacı, müracaatçının sağlıksız düşüncelerinden kurtulmasını ve onları değiştirmesini sağlayarak kendi yaşamı için daha üretken ve daha verimli olmasına yardımcı olmaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum