Sosyal Hizmet Kuramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #1334560

"Problemin kaynağı ne olarak görülüyor ve bu problemden kaynaklı olarak meydana gelen ya da gelebilecek olan diğer sorunlar neler?"

Yukarıdaki soruyu kendi kendine soran bir sosyal hizmet uzmanı hangi beceri alanına yönelik kendini geliştiriyor olabilir?


Öz farkındalık becerileri

Duyguları yönetme becerisi

Etkileşimsel ve bilişsel beceriler

İlişki kurabilme ve sürdürebilme becerisi

Betimleyici bilgiyi düzenleme becerisi


Yanıt Açıklaması:

Bilişsel beceriler; belli bir durum içinde bireyler hakkında düşünürken, kişi ve durum hakkında anlayış geliştirirken, müdahalede kullanılacak bilgiyi belirlerken, müdahaleyi planlarken ve değerlendirme yaparken kullanılan beceriler olarak tanımlanmaktadır. Etkileşimsel beceriler; bireylerle, gruplarla, ailelerle, örgütlerle ve toplumla çalışırken; iletişim kurarken, ortak plan yaparken ve eylem planlarını uygulamaya koyarken kullanılan beceriler olarak ifade edilmektedir. Sosyal hizmet uzmanının bu iki beceriye de hizmet eden sorulardan birkaçı şunlardır:

  • Vaka hakkında ne biliyorum? Hangi bilgilere ulaşılabilir? Hangi birimden sevkedildi? Hangi amaçla sevk edildi?

  • Problemin kaynağı ne olarak görülüyor ve bu problemden kaynaklı olarak meyda- na gelen ya da gelebilecek olan diğer sorunlar neler?

  • Bu izlenimlerin elde edilmesinden ziyade temelde yatan sorun ne?

  • Konu ile ilgili değerli bir konumda mı bulunmaktayım? Müracaatçının seçimlerine ve kendi doğrularına karşı ayrımcılık yapmadan değerlendirme yapabilecek konumda ve bu özelliklere sahip miyim?

Yorumlar
  • 0 Yorum