Sosyal Hizmet Kuramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #1334735

Eşi tarafından şiddete maruz kalan ve yine eşi tarafından kıskançlık nedeniyle evden çıkmasına izin verilmeyen Seher Hanım, bir akşam eşinin kendisinin yanı sıra iki çocuğuna da şiddet uygulamasına dayanamamış, komşularının da yardımıyla, evine en yakın karakola sığınmıştır. Hastane kontrolleri ve alınan darp raporlarının ardından ifadeleri alınmış, dosya savcılığa sevk edilmiştir. Bu süreçte Seher Hanım ve çocukları Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı bir sığınma evine yerleştirilmişlerdir. Bu aşamadan sonra sığınma evinde görevli bir sosyal hizmet uzmanı, Seher Hanım ve çocuklarının psiko- sosyal değerlendirmesini gerçekleştirmiş, kuruma adapte olabilmelerini sağlamak üzere bir tanışma ve oryantasyon programı düzenlemiştir. Sosyal hizmet uzmanı ayrıca, çocukların okulları dahil tüm kurum ve kuruluşlarla kurulacak işbirliğinde ve mahkeme sürecinde anneye destek olmuş, Seher Hanım’ın iş edinmesine yönelik meslek edindirme programına kaydını gerçekleştirmek üzere bağlantıya geçmiştir.

Yukarıda verilen örnekte, Kadın Sığınma evinde görevli sosyal hizmet uzmanının yerine getirdiği roller aşağıdakilerden hangisinde en doğru biçimde verilmiştir?


Bağlantı kurucu, savunucu, Öğretici- danışman- vaka yöneticisi

Bağlantı kurucu- değişim ajanı- yönetici- savunucu- iş yükü yöneticisi

Personel geliştirici- yönetici- meslek elemanı- danışman-savunucu

İş yükü yöneticisi- personel geliştirici- meslek elemanı- yönetici

Danışman- yönetici- Personel geliştirici- savunucu- meslek elemanı


Yanıt Açıklaması:

Kurumda çalışan sosyal çalışmacının Seher Hanım ve çocukları için diğer kurumlarla bağlantı kurması, bağlantı kurucu ve savunucu rolüyle, psiko- sosyal değerlendirme yapması, danışman rolüyle ilgilidir. Tanışma toplantısı düzenlemesi, yasal haklarına ilişkin bilgiler vermesi öğretici rolü, ailenin gereksinimlerinin değerlendirilerek hareket edilmesi de vaka yöneticiliğine iyi birer örnektir. Sosyal hizmet uzmanının İş yükü yöneticiliği, personel geliştirici, yöneticilik, değişim ajanı ve meslek elemanı rolleri verilen örnekle ilgili değildir.

Yorumlar
  • 0 Yorum