Sosyal Hizmet Kuramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #1334680

Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uzmanının zaman yönetimi, çalışma planı hazırlama gibi işlevleri yerine getirdiği rolü ifade eder?


Öğreticilik

İş yükü yöneticisi

Yöneticilik

Vaka yöneticiliği  

Meslek elemanı


Yanıt Açıklaması:

Belirli amaçları gerçekleştirmek amacıyla sosyal hizmet uzmanın on temel rolü ve bu on temel role karşılık gelen işlevler şu şekilde sıralanabilir (Sheafor ve Horejsi, 2003):

Bağlantı kurucu: Bağlantı kurucu rolünde sosyal hizmet uzmanları müracaatçının kaynaklarını değerlendirir ve kaynaklarla müracaatçıyı bağlantılandırır.

Savunuculuk: Savunuculuk rolünde sosyal hizmet uzmanı müracaatçı, vaka ve sınıf savunuculuğu işlevlerini yerine getirir.

Öğreticilik: Öğretici olarak sosyal hizmet uzmanı toplumsal ve günlük yaşam becerilerinin öğretilmesi gibi işlevleri yerine getirir.

Danışmanlık: Danışman olarak sosyal hizmet uzmanı psiko-sosyal değerlendirme, sosyal tedavi vb. işlevleri yerine getirir.

Vaka yöneticiliği: Vaka yöneticisi olarak sosyal hizmet uzmanı müracaatçının gereksinimlerinin belirlenmesi, değerlendirilmesi, planlanması, organize edilmesi ve müracaatçının desteklenmesi gibi işlevleri yerine getirir.

İş yükü yöneticisi: İş yükü yöneticisi olarak sosyal hizmet uzmanı zaman yönetimi, çalışma planı hazırlama gibi işlevleri yerine getirir.

Personel geliştiricisi: Personel geliştiricisi olarak sosyal hizmet uzmanı personelin eğitimi, yönetimi, süpervizyon işlevlerini yerine getirir.

Yöneticilik: Yönetici olarak sosyal hizmet uzmanı program geliştirme ve değerlendirme gibi işlevleri yerine getirir.

Değişim ajanı: Değişim ajanı olarak sosyal hizmet uzmanı politikaların ve sosyal sorunların analizini yapma, sosyal kaynakların geliştirilmesi gibi işlevleri yerine getirir.

Meslek elemanı: Meslek elemanı olarak sosyal hizmet uzmanı kendini tanıma ve değerlendirme, kişisel, mesleki gelişim ve mesleğin geliştirilmesi gibi işlevleri yerine getirir.

Sosyal hizmet uzmanları genelci yaklaşım çerçevesinde mikro, mezzo ve makro düzeylerde müdahalelerde bulunur ve müdahalelerde bulunurken tüm bu rol ve işlevleri yerine getirir.

Yorumlar
  • 0 Yorum