Sosyal Hizmet Kuramları 2 Deneme Sınavı Sorusu #889975

Ön değerlendirme süreci ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru bilgi içermektedir?


Ön değerlendirme süreci, mikro ve makro uygulamaları içermektedir.

Sosyal hizmet uzmanının ön değerlendirme sürecinde derinlemesine analiz yapması beklenmez, olabildiğince bilgiye ulaşması yeterlidir.

Müracaatçının durumuna dâhil olan sosyal hizmet uzmanının, fikirlerin çeşitliliğini artırması için ekstra bilgi toplaması gerekmektedir.

Ön değerlendirme süreci, bir sorunun tek bir boyutuna odaklanmaktadır.

Sosyal hizmet uzmanı, ön değerlendirme sürecinde müracaatçı ve çevresindeki önemli kişiler hakkında bilgi toplayarak işe başlamalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Ön değerlendirme, bir kişinin veya durumun anlaşılması ya da bir sorunun çözülmesi ya da en aza indirilmesi için bireyselleştirilmiş yardım müdahalesi için temel oluşturmak amacıyla sorunların, insanların, durumların ve bunların birbirleriyle karşılıklı ilişkilerinin, farklılaşmış, doğru bir şekilde mikro, mezzo ve makro ve farklılık açılarından incelenmesi ve belirlenmesi aşamalarından oluşur. Sosyal hizmet uzmanı, ön değerlendirme sürecinde olabildiğince bilgiye ulaşmalı ve derinlemesine analiz yapmalıdır. Müracaatçının durumuna dâhil olan sosyal hizmet uzmanının, müracaatçı ve diğerleri çok farklı sonuçlara ulaşırlarsa fikir birliğine varılmasının sağlanması ya da en azından fikirlerin çeşitliliğini azaltılması için ekstra bilgi toplaması ve daha fazla derinlemesine analiz yapması gerekmektedir. Ön değerlendirme süreci bir sorunun çok boyutlu olarak anlaşılması üzerine odaklanmaktadır. Görüldüğü gibi E seçeneği dışındakiler ön değerlendirme süreci ile ilgili olarak yanlış bilgi içermektedir. E seçeneğindeki "sosyal hizmet uzmanı, ön değerlendirme sürecinde müracaatçı ve çevresindeki önemli kişiler hakkında bilgi toplayarak işe başlamalıdır" ifadesi doğrudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum