Sosyal Hizmet Kuramları 2 Deneme Sınavı Sorusu #455692

Sonlandırma sürecini olabildiğince olumlu bir deneyime çevirmek için sosyal hizmet uzmanının izlemesi gereken kurallar bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bunlar arasında yer almamaktadır?


Müracaatçı sonlandırmaya hazırlanmalıdır.

Müracaatçıyla ilişkinin sonlandırılmasında sosyal çevre gözardı edilmelidir.

Son karar müracaatçıya bırakılmalıdır.

Sonlandırma tarihi yaklaştıkça görüşme sıklığı azaltılmalıdır.

Müracaatçıda ortaya çıkan duygular anlaşılmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Sonlandırma sürecini olabildiğince olumlu bir deneyime çevirmek için sosyal hizmet uzmanının izlemesi gereken kurallar bulunmaktadır. Bunlar:
- Sosyal hizmet uzmanı hizmetin sonlandırılmasını sürpriz olmaktan çıkarmalı ve müracaatçıyı buna hazırlamalıdır. Müracaatçının yardım ilişkisinin ve verilen hizmetin amaç odaklı ve kısıtlı bir zaman dilimi içinde izlenecek bir çalışma olduğunun farkında olmasını sağlamalıdır.
- Müracaatçı hizmet ilişkisini bitirmek isterse sosyal hizmet uzmanı bunun için doğ- ru bir zaman olmadığını düşünüyorsa bu adımın olası sonuçları hakkında bilgilendirilmelidir fakat son karar müracaatçıya bırakılmalıdır.
- Kurumun mevcut hizmetleri azaltma ya da bitirme kararı alması durumunda dikkatli olunmalıdır. Müracaatçı ile yapılan sözleşme değişiklikleri (sosyal hizmet uzmanının statüsünün değişmesi gibi) titizlikle ele alınmalıdır.
- Sosyal hizmet uzmanı sonlandırmanın müracaatçının ailesine ve sosyal çevresine ne gibi etkileri olacağını önceden düşünmelidir.Sonlandırma müracaatçı ve müracaatçı sistemi için herhangi bir tehlike ya da risk oluşturuyorsa bu kişiler ilişkinin kesileceği hakkında etik kurallara ve gizlilik ilkesine uygun şekilde bilgilendirilmelidir.
- Sonlandırma tarihi yaklaştıkça görüşme sıklığının azaltılması destekleyici olabilir. Mü- racaatçının sosyal destek sistemiyle ve informel yardım kaynaklarıyla ilişkisinin güç- lendirilmesi ve yardıma ihtiyaç duyduğunda onlara yönlendirilmesi gerekmektedir.
- Sonlandırma ile birlikte müracaatçıda ortaya çıkan kayıp, öfke gibi duyguların anlaşılması ve ele alınması önemlidir. Müracaatçıya ihtiyaç duyması hâlinde kuruma ve sosyal hizmet uzmanına tekrar gelme hakkı olduğu hatırlatılmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum