Sosyal Hizmet Kuramları 2 Deneme Sınavı Sorusu #455530

Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmetlerin değerlendirilmesi ile ilgili tartışmalı konuların arasında yer almamaktadır?


Sosyal hizmetin insan temelli bir disiplin olduğu; insanın ayrı ve farklı parçalara ayrılıp anlamlı şekilde ölçülemeyeceği

Veri toplama ve analizinin ve bunların yorumlanması için harcanacak zamanın müdahalenin zamanından çalınması

Bu tür değerlendirmeyi yapabilecek az sayıda uzman olması

Sosyal hizmet müdahalelerinin değerlendirilmesinde var olan metodoloji ile net bir neden-sonuç ilişkisi oluşturulamaması

Bu disiplinin daha bilimsel uygulamalara dayalı bir alan hâline getirilmesi


Yanıt Açıklaması:

Sheafor ve Horesji’ye (2014) göre sosyal hizmet uygulamalarının değerlendirilmesi bu disiplinin daha bilimsel uygulamalara dayalı bir alan hâline getirilmesi gerektiği görüşü ile savunulmaktadır. Fakat değerlendirme ile ilgili tartışmalı görüşler de bulunmaktadır.
1. Sosyal hizmetin insan temelli bir disiplin olduğu; insanın ayrı ve farklı parçalara ayrılıp anlamlı şekilde ölçülemeyeceği tartışılmaktadır.
2. Deneysel değerlendirmeye karşı çıkanlar, değerlendirme için ölçüm modelinin belirlenmesi, veri toplama ve analizinin ve bunların yorumlanması için harcanacak zamanın müdahalenin zamanından çalınacağını savunmaktadır.
3. Deneysel uygulama değerlendirmesine karşı çıkılmasının bir diğer nedeni ise bu tür değerlendirmeyi yapabilecek az sayıda uzman olduğunun düşünülmesidir.
4. Bazı sosyal bilimciler sosyal hizmet müdahalelerinin değerlendirilmesinde var olan metodoloji ile net bir neden-sonuç ilişkisi oluşturulamayacağını savunmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum