Sosyal Hizmet Kuramları 2 Deneme Sınavı Sorusu #455055

Aşağıdakilerden hangisi yönlendirici müracaatçıyla çalışmada dikkat edilmesi gereken noktalardandır?


Müracaatçıyı, her şeyden önce yalan söylememesi konusunda bilgilendirmek gerekir.

Sosyal hizmet uzmanı uzun bir sınanma sürecine karşı hoşgörülü olmaya hazırlanmalı ve gelişme yavaşken sabırlı olmalıdır. Birçoğu zarar görmüş ve sonuç olarak korku dolu ve güvensizdir.

Eleştiri olarak algılanabilecek her şeyden kaçınılmalıdır.

Bu müracaatçı tipiyle sıklıkla iletişime geçilmelidir. Genel kural olarak insanlar etkileşime girdikçe birbirleri için daha önemli hâle gelirler.

Sosyal hizmet uzmanı değişimin zorluğunu gösterirken kişinin durumuyla ilgili değiştirmek istediği bazı şeyleri farklı yapması gerektiği fikrini kademeli olarak ona anlatmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Yönlendirici müracaatçıyla ilgilenen sosyal hizmet uzmanı için birkaç yol gösterici nokta şöyledir:
1.Yönlendirici kişi de diğerleri gibi saygıyı hak eder ancak kararlı ve dikkatli olunmalıdır. Bir profesyonel olarak; sosyal hizmet uzmanı, rolünü, yapabileceklerini ve yapamayacaklarını ve kendisinden beklentilerini anlatırken açık olmalıdır.
2. Müracaatçı, sosyal hizmet uzmanının kişisel yaşamı ya da mesleği ile ilgili sıradan olmayan bir ilgi göstermeye başladığında yönlendirmeden şüphelenilmelidir. 3.Yönlendirildiğini hissettiğinde sosyal hizmet uzmanı başka bir profesyonele bu konuda danışabilir ve davranış ve duygularını gözden geçirebilir.
4. Müracaatçıyı, her şeyden önce yalan söylememesi konusunda bilgilendirmek gerekir.
5.Bu tür müracaatçılar için adil olunmalıdır. Yönlendirici kişileri davranışlarından dolayı sorumlu tutun ve onları tercihlerinin doğal sonuçlarından kurtarmayın. Genellikle yönlendiriciler davranışlarında değişikliğe karar vermeden önce hareketlerinden kaynaklanan cezalandırılmayı yaşamaya ihtiyaç duyarlar.
6. Yargılayıcı olmayan profesyoneller, yönlendirici müracaatçılarla özellikle de “sistemin nasıl işlediğini” bilenlerle, yani kurumların, sosyal hizmet uzmanlarının ve diğer profesyonellerin belli durumlarda nasıl tepki vereceğini kestirebilenlerle karşılaşınca yargılayıcı olabilirler. 

Yorumlar
  • 0 Yorum