Sosyal Hizmet Kuramları 2 Deneme Sınavı Sorusu #455250

Aşağıdakilerden hangisi Toplum Organizasyonu ve Sosyal Hizmet Derneğinin resmi olarak açıkladığı beceri, değer ve bilgi temellerinden biridir?


Politik, ekonomik ve sosyal sistemlerin yarattığı fırsat eşitsizlikleri ve belirsizlikler için etik ve değerler çerçevesinde mesleki yargılar kullanılması gerekir.

Toplumda baskın olan ırk, sınıf, renk, cinsiyet ve etnik kökene öncelik tanınmalıdır.

Makro alanda çalışan sosyal hizmet uzmanların toplumsal yaşamı etkileyen koşulları bilmesine gerek yoktur.

Makro alanda çalışan sosyal hizmet uzmanlarının sosyal hizmetin tarihsel süreci hakkında bilgi edinerek vakit kaybetmesine gerek yoktur.

İnsan hakları konusunda sadece yerel yasaları bilinip takip edimelidir.


Yanıt Açıklaması:

Toplum Organizasyonu ve Sosyal Hizmet Derneğinin resmi olarak açıkladığı beceri, değer ve bilgi temelleri: Bu alanda çalışan sosyal hizmet uzmanlarının ilk olarak karmaşık sistemlerin birbiri ile çatışan öncelikler ve belirsizlikler yaratacağını bilmesi gerekir. Bu karmaşık sistemler birbiri ile etkileşim içinde olan politik, ekonomik ve sosyal sistemlerdir. Bu sistemlerin yarattığı fırsat eşitsizlikleri ve belirsizlikler için etik ve değerler çerçevesinde mesleki yargılar kullanılması gerekir. Bu alanda çalışan uzmanlarda bu beceri mutlaka olmalıdır.
- İnsan hakları konusunda yerel ve küresel yasa ve düzenlemeler bilgisine sahip olmalı ve Uluslar arası Sosyal Hizmet Uzmanları Derneğinin yayınladığı Sosyal Hizmet Etik İlkeleri çerçevesinde çalışmalıdır.
- Bir diğer önemli gereklilik ise yaş, ırk, sınıf, renk, kültür, engellilik, etnik köken, toplumsal cinsiyet, din, politik ideoloji, göçmenlik durumu, cinsel yönelim gibi çoklu faktörleri içinde barındıran insan farklılığı ve çeşitliliğinin farkında olmaktır. Ayrıca bu farklılık ve çeşitliliklerin toplum veya kurumlarda baskı, ayrımcılık, ön yargı, yoksulluk, ötekileştirme ve yabancılaştırma gibi olumsuz dinamikleri yaratacağının da bilincinde olmak oldukça önemlidir.
- Makro alanda çalışan sosyal hizmet uzmanları, toplum içinde bulunan kurumları ve toplumsal yaşamı etkileyen koşulları şekillendiren sosyal, ekonomik, politik ve çevresel bağlamları bilmelidir.
- Makro alanda çalışan sosyal hizmet uzmanlarının, sosyal hizmetin toplum ve kurumlar içindeki tarihsel süreci hakkında da bilgi sahibi olması gerekmektedir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum