Sosyal Hizmet Kuramları 2 Deneme Sınavı Sorusu #455258

Aşağıdakilerden hangisi mahalle ve toplum örgütlenmesinin özelliklerinden biridir?


Amacı düşük gelirli ve baskı altındaki toplumlarda yaşam kalitesini geliştirmek ve ekonomik fırsatlar yaratmaktır.

Sosyal sorunları çözümlemek ve sosyal iyilik hâlini güçlendirmek amacıyla ortak sorunları olan bireylere, gruplara ve topluluklara ya da belli coğrafyada yaşayan insanlara yardım etmek amacıyla kullanılan bir müdahale sürecidir.

Halkla birlikte hareket ederek toplumun gelişimi sağlanmaya çalışılır.

Bu modelin ana odağı, toplum örgütlenmesini toplumun sosyal ve ekonomik kalkınması için kaynakları olanları düşük gelirli bölgelere yatırım yapması için ikna etmektir.

Bu modelde sosyal hizmet uzmanlarının üstlenebileceği diğer ana roller planlama, fon kaynaklarıyla müzakere yapma, toplum örgütlenmesi amacıyla alınan fonların yönetilmesine yardımcı olma, örgütlenmeye eğitim sağlayabilmek için liderlik yapma ve teknik beceriler olarak sıralanabilir.


Yanıt Açıklaması:

Toplum ve mahalle örgütlenmesi sosyal sorunları çözümlemek ve sosyal iyilik hâlini güçlendirmek amacıyla ortak sorunları olan bireylere, gruplara ve topluluklara ya da belli coğrafyada yaşayan insanlara yardım etmek amacıyla kullanılan bir müdahale sürecidir. Bu tür toplumla sosyal hizmet uygulamasının görevi gerçekleştirme ve kapasite oluşturma olmak üzere iki temel odağı vardır. Görevi gerçekleştirme, içinde yaşadıkları toplumun sosyal ve ekonomik koşullarının geliştirilmesiyle ilgili bir dizi görevi yerine getirmek için yurttaşlar, hedef alınan toplum üyeleri, dış yatırımcılar ve yerel yönetimler tarafından yapılan çalışmaları ifade etmektedir. İkinci odak ise toplumda örgütleme ve liderlik yapma becerilerinin geliştirilmesinde toplum üyelerine yardımcı olmayı içerir. Diğer seçeneklerde verilen bilgiler sosyal ve ekonomik kalkınma alanına aittir.

Yorumlar
  • 0 Yorum