Sosyal Hizmet Kuramları 2 Deneme Sınavı Sorusu #870021

Yalom'a göre aşağıdakilerden hangisi grup çalışmasının faktörlerinden biri değildir?


Umut aşılama

Otorite

Bilgi aktarma

Özgecilik

Sosyalleşme


Yanıt Açıklaması:

Sosyal hizmet açısından grup çalışmasının tedavi edici özellikleri oldukça önemlidir.Irvin Yalom’un sınıflandırması oldukça yaygındır. Yalom’a göre grup çalışmasının yedi faktörü vardır (Yalom, 2003):

Umut Aşılama: Umudun önemini anlamak için ümitsizlik duygusunu iyi anlamak gerekir. Hayatlarının bir evresinde bütün insanlar umutsuzluğa kapılabilirler. İnsanlar so- runlarını çözemediğinde ortaya çıkar. Umut ve değişim beklentisi, oldukça olumlu etkileri olan olgulardır. Umut, ileride her şeyin daha iyi olacağına dair bir inanıştır. Grup içindeki üyelere umut aşılar.

Evrensellik: Grup içindeki üyeler yaşadıkları sorunlar söz konusu olduğunda yalnız olmadıklarını ve diğer insanların da benzer sorunlar yaşadığını görürler. Bu durumda insanlar değişime ve sorunların çözümüne dair güdülenirler.

Bilgi Aktarma: Grup üyeleri, grup içinde kendi deneyimlerini paylaşırlar. İnsanların sorunlarına veya sıkıntılarına dair bilgi alması bilişsel yapılarını değiştirmelerine yardım- cı olur.

O¨zgecilik: Bu kavram diğer insanlara yardım ettiğimizde kendimizi iyi hissetmemizi açıklar. Grup içinde diğer insanlara yardım edilerek bundan elde edilen duygusal doyum yaşanır.

Aile Deneyimlerinin Düzeltici Bir S¸ekilde Kullanılması: Bu faktör deneyimlerin yeniden tasarlanması anlamına gelir. Bireylerin ailelerinden edinmiş oldukları bilgi ve de- neyimler davranışlarını etkiler. Bunun sonucunda ortaya çıkan hatalı davranış kalıplarını grup sorgular. Grup içinde aile içindeki bu davranışlar incelenir ve daha faydalı olarak değişmeleri için yeni öğretiler ortaya çıkar.

 

Sosyalleşme: Grup üyelerinin sosyalleşme ihtiyacını karşılar. Sosyalleşen birey kendi- ni tanır ve başkalarını değerlendirir. Birey uygun olan davranışları ve inançları sosyalleş- me yolu ile öğrenir.

Model Olma: Grup, yeni ve uygun davranışları deneme ortamıdır. Model olma, kişiler arası öğrenme yoluyla gerçekleşir. Birey grup içinde kendi davranışlarını değerlendirip uygun davranışları elde etmeye çabalar.

Yorumlar
  • 0 Yorum