Sosyal Hizmet Kuramları 2 Deneme Sınavı Sorusu #455060

Aşağıdakilerden hangisi grubun çalışma aşamasında yapılması gerekenlerden biridir?


Sosyal hizmet uzmanı, grubu karşılıklı destek, eğitim, alıştırma, sosyal eylem vs. gibi belirli bir konu üzerine kurar.

Bu aşama, grubun kurumla ilişkisi, grup üyeliği ve kompozisyonu, grup yapısı ve grup amaçlarının geliştirilmesi (sonuç-odaklı ve ölçülebilir) konularıyla grubun şekillenmesi aşamasıdır.

Grup üyelerinin istekli ya da isteksiz oluşları ve grup süreci içinde daha sonra oluşturulacak olan genel uygulama hedefi göz önünde bulundurulur.

Bu aşamada bir önceki toplantı değerlendirilir ve elde edilen kazançlar tartışılır.

Bu aşama, grup üyelerinin değerlendirilmeleri, grubun bitişi ve gelecekteki karşılıklı destekle ilgili duygularla baş etme ve her grup üyesi için geçiş basamaklarını tanımlama aşamasıdır.


Yanıt Açıklaması:

Grup sürecinin aşamaları şunlardır:1. Planlama öncesi: Sosyal hizmet uzmanı, grubu karşılıklı destek, eğitim, alıştırma, sosyal eylem vs. gibi belirli bir konu üzerine kurar. Burada grup büyüklüğü ve bir araya geliş biçimi, gruba yeni katılanlar, grup üyelerinin istekli ya da isteksiz oluşları ve grup süreci içinde daha sonra oluşturulacak olan genel uygulama hedefi göz önünde bulundurulur. 2. Başlangıç aşaması: Bu aşama, grubun kurumla ilişkisi, grup üyeliği ve kompozisyonu, grup yapısı ve grup amaçlarının geliştirilmesi (sonuç-odaklı ve ölçülebilir) konularıyla grubun şekillenmesi aşamasıdır. Burada grup çalışması hedefleri; görevleri oluşturma ve rolleri tanımlama, bireysel hedefleri belirleme ve üyeler arası etkileşimi cesaretlendirmedir. 3. Çalışma aşaması: Bu aşamada bir önceki toplantı değerlendirilir ve elde edilen kazançlar tartışılır. 4. Sonlandırma ya da geçiş aşaması: Bu aşama, grup üyelerinin değerlendirilmeleri, grubun bitişi ve gelecekteki karşılıklı destekle ilgili duygularla baş etme ve her grup üyesi için geçiş basamaklarını tanımlama aşamasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum