Sosyal Hizmet Kuramları 2 Deneme Sınavı Sorusu #455052

Aşağıdakilerden hangisi isteksiz müracaatçıyla çalışırken üzerinde durulması gereken noktalardan biridir?


Müracaatçıları alışılmış ortamlarında gözlemlemenin temelindeki mantığı anlama.

Eğer kişi suç oranının yüksek olduğu bir yerde yaşıyorsa görüşmeyi riskin en az olduğu bir zaman aralığında ayarlamak önemlidir.

Sosyal hizmet uzmanı kişinin tepkisini tahmin etmeye çalışarak ve istemediği bir şeyi yapmaya zorlandığında nasıl hissettiğini hatırlayarak kendini hazırlamalıdır.

Bir müracaatçının evine gidildiğinde saygı ve nezaket gösterilmelidir.

Bir ev görüşmesi karşılıklı uygun olacak bir zaman için ayarlanmalıdır. Bildirilmemiş ziyaretlerden kaçınılmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

İsteksiz müracaatçıyla çalışırken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır: 1. Sosyal hizmet uzmanı kişinin tepkisini tahmin etmeye çalışarak ve istemediği bir şeyi yapmaya zorlandığında nasıl hissettiğini hatırlayarak kendini hazırlamalıdır. 2. Sosyal hizmet uzmanı müracaatçıyla ilk görüşmede kişinin kurumla neden ilişkide olduğuyla ilgili bilgi sunmalıdır. Müracaatçıya hikâyeyi kendi tarafından anlatmasını ve yanlış anlamaları düzeltmesini önermelidir. Kişinin kendi söyledikleriyle, yönlendirici kaynağın nedenleri arasında önemli bir uyuşmazlık olup olmadığını yönlendirici kaynak aracılıyla açıklığa kavuşturmaya çalışmalıdır. 3. Sosyal hizmet uzmanı rolü, sorumlulukları ve hem kendinin hem de kurumun müracaatçıdan bekledikleriyle ilgili düzgün ve tamamıyla dürüst bir açıklama sunmalıdır. Ayrıca geçerli olacak gizlilik kuralları da anlatılmalıdır. 4. Müracaatçıyı iş birliği yapamazsa oluşabilecek olumsuz sonuçlarla ilgili bilgilendirmelidir. 5. Kişi sosyal hizmet uzmanı ile iletişime girme konusunda zorlandığı için olumsuz duygulara sahip olabilir. Sosyal hizmet uzmanı düşmanlık, öfke, utanç ve birtakım savunma tepkileriyle karşılaşmaya hazır olmalıdır. 6.Kişinin yalan söylememesi gerektiği açıkça anlatılmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum