Sosyal Hizmet Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #461593

Aşağıdakilerden hangisi sosyal yardımlaşma amaçlı sosyal inceleme raporunda kesinlikle bulunması gereken bir bilgi değildir?


Müracaatçının/başvuranın kimlik bilgileri

Müracaatçının psiko-sosyo-ekonomik durumuna ilişkin bilgiler

Müracaatçının sağlık durumu ile ilgi bilgiler

Müracaatçının yaşadığı konutun fiziksel özellikleri ve müracaatçının ekonomik durumunu yansıtan gelir durumu ile ilgili bilgiler

Müracaatçının yurtdışında yakını olup olmadığı ile ilgili bilgiler


Yanıt Açıklaması:

Sosyal yardımlaşma amaçlı sosyal inceleme raporunda şu bilgilere yer verilmelidir: Müracaatçının/başvuranın kimlik bilgileriyle ilgili kısımda; adı ve soyadı, doğum yeri ve yılı, ana ve baba adı, öğrenim durumu, cinsiyeti, mesleği, medeni hali, aile yapısı (çocuk sayısı, çocukların durumu gibi), ev adresi yer alırken, müracaatçının psiko-sosyo-ekonomik durumuna ilişkin bilgilerin yer aldığı genel bir değerlendirme kısmı bulunur. Bu kısımda istenilen yardımın türü belirtilirken müracaatçının daha önceden yardım alıp almadığı, ayni ya da nakdi yardım olarak talep ettiği yardım (sağlık, barınma, gıda, yakacak vb) belirlenir. Sosyal çalışmacı (sosyal hizmet uzmanı) sosyal inceleme raporunu düzenlerken müracaatçının fiziksel görünümüne ilişkin bilgileri de not eder. Elbette bu fiziksel özelliklerde üzerinde durulması gereken bir yaşam tarzı analizi (giyimi, iletişim tarzı, ruh hali gibi) yapmaktır. Müracaatçının sağlık durumu ile ilgi bilgilerin de ayrı bir önemi vardır. Bu açıdan başvuranın bir sağlık özgeçmişinin öğrenilmesi gerekmektedir. Bununla ilgili olarak toplanılması gereken bilgi ise hem psikososyal sağlık durumunu öğrenmeye dönük olmalı hem de tedavisini gerektiren bir durumunun olup olmadığı, ne tür sağlık hizmetlerine gereksinimi olduğuna ilişkindir. Bir sosyal incelemede müracaatçının/başvuranın yaşadığı koşullarla ilgili nesnel bilgiye de sahip olmak gerekir. Bunun için yaşadığı konutun fiziksel özelliklerini (mülkiyet durumu, oda sayısı, eşya, odaların düzenlenişi, bulunduğu mahallenin sosyo-ekonomik yapısı gibi) bilmek ve öğrenmekle birlikte müracaatçının ekonomik durumunu yansıtan gelir durumu ile ilgili bilgiler meslek elemanı olarak sosyal çalışmacının karar vermesinde etkili olacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum