Sosyal Hizmet Uygulaması 1 Deneme Sınavı Sorusu #1357735

"Aydın Bey, o gün evine çok mutsuz gelmiştir. Hülya Hanım, nedenini sorunca Aydın Bey, işten çıkarıldığını söylemiştir. Bu durum, tüm aile bireylerini oldukça üzmüş ve onları maddi ve manevi yönden günlük rutinlerini etkileyecek ölçüde yıpratmaya başlamıştır."  

Yukarıdaki durumda bulunan bir müracaatçı ile karşılaşan sosyal çalışmacı, öncelikli olarak aşağıdakilerden hangisi yaklaşımı benimsemelidir?


Aile tedavisi yaklaşımı

Kriz tedavisi yaklaşımı

Fonksiyonel yaklaşım

Sorun çözme yaklaşımı

Güçlendirme yaklaşımı


Yanıt Açıklaması:

Kriz tedavisinde temel amaç; birey, aile ve topluma yarar sağlayacak etkin bir tedavi hizmetinin en kısa sürede gerçekleştirilmesidir. Anne, baba, eş, çocuk, kardeş gibi yakınların ölümü (sevgi objesi kaybı); yangın, sel, deprem gibi doğal yıkımlar (beklenmedik olaylarla karşılaşma); okuldan, işten atılma, terk edilme, iflas etme, suç işleme (statü kaybı, toplumsal saygınlığın zedelenmesi) gibi durumlar ya da bunlardan birkaçının bir arada yaşanması, ailede kriz yaratan durumlardır. Bu durumla başa çıkmak için sosyal çalışmacılar; bireysel ya da grup düzeyinde kriz müdahalelerinde bulunabilirler.

Örnek olayda da beklenmedik bir olayla, işten atılan Aydın Bey statü kaybetmiştir. Bu sebeple sosyal çalışmacının öncelikle kriz tedavisi yaklaşımını benimsemesi gerekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum