Sosyal Hizmet Uygulaması 1 Deneme Sınavı Sorusu #1270025

  1. Sorunları gerçekçi biçimde saptamak
  2. İdeolojik sınırlamaları azaltmak
  3. Kişisel değişimi sağlamak
  4. Kişisel hakların korunmasını sağlamak 
  5. Madde bağımlılığını asgari düzeye çekmeye yönelik çalışmalarda bulunmak

Hangisinde radikal sosyal kişisel çalışma amaçları birlikte verilmiştir?


II ve III

III ve IV

I ve V

I,II ve IV

I,III ve V


Yanıt Açıklaması:
  • Fook dört tane radikal sosyal kişisel çalışma amacı tanımlamaktadır:
    • İdeolojik sınırlamaları azaltmak: Davranışlardaki sınırlandırmalar, rol seçeneklerini genişleterek, rol çatışmalarını çözerek, müracaatçıların alternatif roller geliştirmelerini sağlayarak, rolleri değiştirerek, rollere göre nasıl sosyalize olduğumuz hakkında bilinçliliği artırarak yok edilebilir. İnanç sınırlamaları, yanlış inançları değiştirerek, inançlar ya da değerlerdeki çatışmaları tolere ederek, müracaatçıların çözüm için yollar bulmalarına yardım ederek ya da kendi kendini koruyan inançları değiştirerek
    azaltılabilir. Yapısal sınırlandırmalar, ek materyal kaynakları sağlayarak ya da
    yeniden dağıtarak, kaynaklar üzerindeki gücü ve girişi artırarak ve yarışan çıkar grupları arasında gücü eşitleyerek etkilenebilir.
    • Baskı ve sömürüyü azaltmak: Bu ise, davranış ve inançları değiştirerek, daha
    yüksek bireysel güç geliştirerek, alternatif destek sistemleri ile müracaatçıların bağlantı kurmasına yardım ederek başarılabilir.
    • Etiketlemenin etkilerini azaltmak: Öncelikle, sosyal hizmet uzmanı, müracaatçılara etiketlemenin onları nasıl etkilediğini anlamaları konusunda yardım etmelidir. Müracaatçı kendi kendini suçlamayı bırakmalı, benlik saygısını artırmalıdır. Sosyal hizmet uzmanı, müracaatçıların seçeneklerini ve alternatif rol şanslarını da artırmalıdır.
    • Kişisel değişimi sağlama: Bu amaç, insanların güç kazanmaları ve kendi hayatları üzerinde kontrol sahibi olmaları ile ilgilidir. Tarihi ve sosyal bağlama ilişkin bilinçlilik, müracaatçının tarihi ve sosyal etkileri anlamasına yardım eder ve bu ise yabancılaşmayı azaltmayı sağlayabilir.

Doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum