Sosyal Hizmet Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #54900

I. Ortalama insan çalışmayı sevmez ve çalışmaktan kaçmanın yollarını arar. II. İnsanlar sorumluluk almaktansa, yönetilmeyi tercih ederler. III. Sorumluluk almayı sevmeyen ve yönetilmeyi tercih eden insanlar hırslı değildirler ve her zaman güvenliği ön planda tutarlar. IV. İnsanlar bencildirler. Bu nedenle kendi istek ve amaçlarını örgüt amaçlarına gore öncelerler. Bu nedenle örgüt amaçları doğrultusunda çaba göstermelerini sağlamak için zorlanmaları, denetlenmeleri, yönetilmeleri ve ceza ile korkutulmaları gerekir.V. Ekonomik çıkarları, motivasyonlarında en etkili faktördür.VI. İnsanlar değişiklikten hoşlanmazlar. Bu yüzden örgütsel sorun çözmede yaratıcı değildirler. Davranışsal Yaklaşıma ilişkin olarak geliştirilen X kuramının yukarıda verilen varsayımlarına göre, aşağıdaki çıkarımlardan hangisine varılabilir?


Bireysel ve örgütsel amaçların bütünleştirilmesi gereklidir.
Yöneticilerden beklenen asıl görev, çalışanları teşvik etmek ve gelişmeleri için onlara olanak sağlamaktır.
X kuramını benimsemiş bir yönetici, çalışanları motive etmek için “yetki devri” gibi somut uygulamaları yapabilir.
İnsan ekonomik açıdan rasyonel, örgütsel amaçlara ilgisiz, değişiklikleri benimsemeyen bir varlıktır.
X kuramında, insanın büyük ölçüde kendi kendini kontrol edebileceği ve kendine yön verebileceği ilkeler benimsenmektedir.

Yanıt Açıklaması: X kuramına göre insan ekonomik açıdan rasyonel, örgütsel amaçlara ilgisiz, değişiklikleri benimsemeyen bir varlıktır. Dolayısıyla X kuramına göre X yöneticisi de insanı örgüt amaçlarına uyan pasif bir unsur olarak kabul edecek ve otoriter bir davranış gösterecektir. Yönetici bunu yapabilmek için ise ayrıntılı iş tanımları, sıkı kontrol, pek az yetki devri, izlenecek ilkelerin belirlenmesi ve detaylı ceza uygulaması gibi yöntemleri benimseyebilecektir.
Yorumlar
  • 0 Yorum