Sosyal Medya Deneme Sınavı Sorusu #901943

Aşağıdakilerden hangisi blog yapma nedenleri arasında yer almaz?


Kendini ifade etme

Bilgi ve kaynakları paylaşma

Oyun oynama

Eğlence sağlama

Reklam ve pazarlama yapma


Yanıt Açıklaması:

Blog yapma nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür. Bunlar:

  • Kendini ifade etme: Blogging araçları teknik bilgi gerektirmeyen ve kullanımı oldukça kolay araçlardır. Bu yüzden blogların benzersiz yönlerinden biri, özellikle insanların kendi kendini ifade etmek istediğinde bunu rahatlıkla yapabilmesini sağlamasından kaynaklanmaktadır. Blogging bireylerin eline yayımlama gücünü vermekte ve her tür ifade biçimi için bir platform sağlamaktadır. İnsanlar bloglarla kendilerini çeşitli dillerde anlatmaktadır.
  • Kendi imkânlarıyla yayımlama: İnsanların kendi yaşamlarıyla ilgili özel detayları yazması ve sonra onları herkesin okuması için Internet’te yayımlaması fenomeni eşsiz bir şeydir. Offline yani gerçek hayatta bir bireyin şiir, makale ve hatta kişisel günlüğünü yayımlaması pahalı ve bir o kadar da uzun bir süreçtir. Yayın gerçekleşse bile yazarın bunu pazarlaması da ek maliyete yol açmakta ve süreci daha da uzatmaktadır. Web üzerinde blog yayımlamak ise ya ücretsiz ya da ücretli olsa bile, bu ücretler basılı yayınların maliyetinin çok daha azıdır. Dağıtım maliyetleri, bloğun oluşturulduğu blogging servisine göre düşmekte, hatta ücretsiz bir blogging servisi kullanılıyor ise ücrete gerek kalmamaktadır. Tek zaman alan ve potansiyel olarak kendi imkânlarıyla online yayımlamanın masraflı olan kısmı, daha fazla trafik elde etmesi için bloğun pazarlanmasıdır.
  • Bilgi ve kaynakları paylaşma: Bloggerların tümü blogları yoluyla duygularını paylaşmazlar. Bazı bloggerlar blogları ya daha geniş kitlelere ya da spesifik bir grup insana yararlı bilgileri yaymanın rahat bir yolu olarak görmektedir. Bloglar, çoğu geleneksel Web sitesinde bulamayacağınız kişisel deneyim ve birinci ağızdan anlatılan olaylar gibi bilgileri içerdiğinde yararlı olabilir. Bir konudaki bir uzman sıklıkla tarihi geçmiş pazarlama materyallerinden daha güncel ve yararlı bilgi sağlayabilir. Bazı bloggerlar, bloglarını belirli bir konuda buldukları bilgileri ya da takip etmeyi sürdürdükleri Web sitelerini ve yararlı buldukları blogları arşivlemek için kullanmaktadır. İnsanlar bu tür blogları, araştırma için çabalayacağı zamandan tasarruf etmek için ve bir kaynak olarak kullanabilir. Bu tür blogları ziyaret eden insanların bulduğu kaynağı ya da bilgiyi kullanmadan önce, blogger’ın güvenilirliğini göz önünde tutması gerekmektedir. Bilgilendirici bloglara giriş yapıldığında doğrulanmış kaynaklar, ilave tavsiye alma ya da sadece daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
  • Topluluk oluşturmak: Online topluluk ve tartışma fenomeni Internet’te yeni değildir, ancak bloglar yayımlama ve topluluk oluşturma araçlarını bilgisayar programcısı olmayanların genellikle ücretsiz ya da düşük maliyetle kullanmasına olanak sağlamıştır. Bloglardaki yorum fonksiyonu topluluk Web sitelerindeki Internet forumu ve hatta Web’den önceki Internet günlerindeki Usenet Haber Grupları benzeri alanlar yaratmaktadır. Blogların tümünün bir topluluk anlayışı yoktur. Bazı blogger’lar bloglarında yorum fonksiyonunu olanaklı kılmazlar.

Bunun çeşitli nedenleri olabilir: Yorum alanını yönetmeye ve sürdürmeye vakitleri olmayabilir ya da bloglarında bir topluluk oluşturmak ile ilgilenmeyebilirler. Yorumun olmadığı bir blog monolog iken, yorumlarla blogda bir diyalog meydana gelmektedir. Bir topluluk geliştirmek zaman alacaktır. Bunun için zorlama yapılamaz. Blogger yorum fonksiyonunu olanaklı kılabilir ve günlük, haftalık ya da aylık tek bir yorum dahi almadan gönderi yapabilir.

  • Eğlence sağlamak: Her bloğun ciddi bir misyonu yoktur. Bazı blogger’lar sırf kendilerinin ve başkalarının eğlencesi için blogging yaparlar. Bu tür blogger’lar en iyi blog listelerini, Technorati.com’daki En İyi 100 Blog listesi gibi, kontrol ederek bazı eğlenceli blogları çok sayıda teknoloji bloğu ile karma hale getirip gözler önüne sermektedir. Teknoloji, güncel olay ve politik fikir blogları en popüler bloglardır.

Reklam ve pazarlama: Bloglar doğru kullanıldığında, ister amacınız güvenilirlik yaratmak olsun, ister uzmanlığınızı ortaya çıkarmak olsun isterse de bir işletmenin, ürünün ya da hizmetin reklamını yapmak olsun, pazarlamada yardımcı bir araç olabilir. Blogging sadece itibarınızı artırmakla kalmayabilir aynı zamanda bloga reklam gelirleri, blogging için ücret ve ücretsiz şeyleri içeren ek yararlar da sağlayabilir. Güçlü ek yararlar için bloga bir iş olarak bakılmalıdır. Bir blogta doğrudan satış yapmak henüz olağan olmasa da bazı şeyleri satın almak için bu yerlere bağlantı sağlamak oldukça yaygındır.

Yorumlar
  • 0 Yorum