Sosyal Medya Deneme Sınavı Sorusu #875952

I. Amaç ve hedefler belirlenmeli

II. Şirketin pazar payı bilinmeli

III. İzleme ve ölçme yapılmalı

IV. Marka bağlılı sağlanmalı

Yukarıdakilerden hangisi Twitter pazarlama stratejisi aşamalarındandır?


I ve II

II ve III

I ve III

II ve IV

III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Twitter pazarlama stratejisinin ilk adımında, bir Twitter hesabı oluşturmak vardır. Twitter hesabı oluşturulurken birtakım önemli noktalar göz önünde bulundurulmalıdır. O¨rneğin, blog ismi ile ya da işletme veya marka ismi ile aynı olan bir hesap adı alınmaya çalışılmalıdır. Twitter hesabında yer alan açıklamalar kısmına işletmeye ait sitelerinin linkleri verilmeli, yer bilgisi girilmelidir. Ayrıca bu açıklamalarda arama motorlarında kolaylıkla bulunabilmeyi sağlayacak doğru ve uygun anahtar kelimeler girilmelidir. İşletme ya da markayı ifade eden logo ya da fotoğraflar kullanılmalıdır. Marka imajını yansıtan bir Twitter arka planı belirlenmelidir.

Bundan sonraki adım, hedef izleyicilerin tanımlanmasıdır. O¨rneğin hedef izleyicileriniz “aksesuar” seven kişiler olabilir. Bu durumda hedef izleyiciler bazı araçlarla, örneğin Twellow.com, Tweepi.com gibi, Twitter üzerinde bulunabilir. O¨rneğin Twellow.com, Twitter “Sarı Sayfaları” gibidir ve “aksesuar” gibi hedef pazarınızla eşleşen kategorileri burada bulabilirsiniz. Bu kategoride bulunan Twitter kullanıcıları takip edilebilir. Tweepi.com ise Twitter’da diğer insanların takipçilerini takip etmeyi olanaklı kılmaktadır. Bu oldukça etkilidir. C¸ünkü kendi kategorinizde en iyi markanın Twitter takipçilerini takip ederek, nitelikli takipçiler elde edebilirsiniz. Gelen takipçileriniz sizin tweetlerinizi görmeye başlar ve onları kendi sitenize yönlendirebilirsiniz.

U¨çüncü adım amaçların ve hedeflerin belirlenmesidir. Twitter kanalıyla nelerin başarılacağı kararlaştırılmalıdır. Twitter pazarlama kampanyasıyla başarılmak istenen amaçlar şunlar olabilir: Blog/Web sitesi trafiğini artırmak, müşteri hizmetlerini geliştirmek, satışları artırmak, mevcut ve potansiyel müşterilerle bağ kurmak, Twitter takipçilerini arttırmak, markayı tutundurmak. Amaçların spesifik olması gerekmektedir. Etkili olması için de zamanında olmalıdır.

Dördüncü adım amaçları başarmak için taktiklerin tasarlanması, geliştirilmesi ve uygulanmasıdır. O¨rneğin Twitter takipçilerini artırmak için blog üzerine, e-posta ve haber bültenlerine görülebilecekşekilde “Twitter’da beni takip et” butonunun konulması yoluna gidilebilir. Site trafiğini artırmak için de tweetlerde hasgtagler kullanılabilir. Mevcut ve potansiyel müşterilerle bağlılığı artırmak için Twitter üzerinde onlardan sorulara cevap vermeleri istenebilir.

Beşinci adım izleme ve ölçmedir. Twitter üzerinde izleme, özel ya da genel yorumlara ve alınan geribildirimlere bakmaktır. Twitter pazarlama başarısını ölçmek için de bazı Twitter ölçüm araçları vardır. O¨rneğin Google Analytics ile sitenize Twitter kaynaklı gelen trafikler ölçülebilir veya Twitter Counter, Twitter takipçi sayısını, takip ettiğiniz kişileri ve her saatte birden 6 aylık zaman aralıklarına kadar tweetleri göstermektedir. Bu ölçüm araçlarından 6. U¨nite içinde bahsedilmektedir.

Sonuncu adım değişiklik yapmak ve tekrarlamaktır. Twitter ve diğer sosyal medya pazarlama stratejileri ve taktikleri pazarlama ekosistemi içerisinde hala yenidir. Ancak pazarlama ilkelerine yine de başvurulmalıdır. Denemeye hazırlıklı olunmalı ve neyin çalışıp neyin çalışmadığı bulmak için yaratıcı olunmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum