Sosyal Politika 2 Deneme Sınavı Sorusu #899487

  1. Hizmet
  2. Kamu yardımı
  3. Sürekli gelir ve aylık ödeme

Yukarıdakilerden hangileri kamu sosyal yardımları çerçevesinden sağlanan sosyal güvenlik garantisinin gerçekleştirilme şekillerindendir?


Yalnız I

Yalnız II

I ve III

II ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Kamu sosyal güvenlik harcamaları da Kanunlarla garanti altına alınmış, sağlanan garantinin seviyesi, süresi ve şartları aynı durumda olan herkes için eşit şartlarla düzenlenmiş hakları içerir. Bu anlamda modern (günümüz) sosyal güvenlik sistemlerinin ikinci önemli ayağını oluştururlar. Sağlanan sosyal güvenlik garantisi üç şekilde gerçekleştirilir:
• Hizmet olarak: Dezavantajlı gruplara (yaşlı, özürlü, kimsesiz çocuklar) durumlarının gerektirdiği her türlü bakım ve eğitim hizmetlerinin verilmesi ve sosyal sigorta kapsamında olmayanlara karşılıksız veya çok düşük bedelle sağlık hizmeti temin edilmesi bu grupta yer alır.
• Kamu yardımı olarak: Genellikle bir veya birkaç defaya mahsus olarak beslenme, barınma, sağlık ve giyim ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ayni veya nakdi yardımları içerir. Özellikle, deprem ve su baskını tabii afet hallerinde yaygınlaşan bir uygulamadır.
• Sürekli gelir ve aylık ödeme: Ülkemizde 2022 sayılı Kanun kapsamında 65 yaşını geçmiş muhtaç Türk vatandaşlarına aylık bağlanması uygulamasında olduğu gibi, hiçbir sosyal güvenlik garantisi olmayan veya yetersiz geliri olan kişilere sağlanan sosyal güvenlik garantisidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum