Sosyal Politika Deneme Sınavı Sorusu #1301878

  1. Küreselleşme iktisadi alanda ortaya çıkan bir olgu olarak başlamakla birlikte zaman içinde sosyal, politik ve kültürel boyutu ile öne çıkmıştır.
  2. Küreselleşmenin politik ve kültürel boyutu, küreselleşme ile ilgili ideolojik
    görüş farklılıklarına yol açmıştır.
  3. Dünyanın neresinde olursa olsun, gelişme seviyesi ve siyasi rejimi ne olursa olsun, zengin-fakir, büyük-küçük bütün ülkeleri yakından ilgilendiren bir öneme sahip olmuştur.
  4. Küreselleşme, mevcut dünya sisteminin değiştiremeyen bir süreç olduğundan önemlidir.

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri "küreselleşme" teriminin tüm disiplinlerde kullanılmasına sebep olan faktörlerdendir?


Yalnız I

I ve II

II ve IV

I, II ve III

I, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Küreselleşme terimim tüm alanlarda kullanılan popüler bir terimdir. Bu durum öne çıkan sebeplerinden bazıları aşağıda yer almaktadır:

  • Küreselleşme iktisadi alanda ortaya çıkan bir olgu olarak başlamakla birlikte zaman içinde sosyal, politik ve kültürel boyutu ile öne çıkmıştır.
  • Küreselleşmenin politik ve kültürel boyutu, küreselleşme ile ilgili ideolojik
    görüş farklılıklarına yol açmıştır.
  • Dünyanın neresinde olursa olsun, gelişme seviyesi ve siyasi rejimi ne olursa olsun, zengin-fakir, büyük-küçük bütün ülkeleri yakından ilgilendiren bir öneme sahip olmuştur.

Küreselleşmesinin, ulus devlet temelli olarak kurulan “mevcut dünya sistemini”,
köklü şekilde değiştirecek bir süreç olmasıı, bu değişim ve sonuçta gerçekleşecek dönüşüm sonunda “kazanan ve kaybedenlerin” kimler (toplumlar-ülkeler) olacağı konusundaki belirsizlik de küreselleşmeye yönelik algıları ve beklentileri etkilemektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum