Sosyal Psikoloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #1392725

Para çekmek için uzun süre bankamatikte sıra bekleyen Cihan, sıra kendisine gelip kartını makineye yerleştirdiğinde ekranda "üzgünüz, geçici olarak hizmet veremiyoruz" yazısı belirmiştir. Otobüsü kaçıran ve nakit parası olmadığı için taksiye de binemeyen Cihan iş görüşmesine geç kalmış, ATM'yi tekmelemiş ve yumruklamıştır. Oysa ki Cihan; son derece sakin ve kamu malına asla zarar vermeyecek bir kişiliğe sahiptir.

Engellenme-Saldırganlık modeline örnek verilen bu olaya göre aşağıdakilerden hangisi, saldırganlığın sosyal belirleyicilerden kaynaklandığını düşünen bilim insanlarının tezini açıklar?


Araştırmacılara göre saldırganlık içgüdüsel değil; dürtüsel ve tepkisel bir davranıştır.

Eğer saldırganlığı destekleyen bazı unsurlar çevrede varsa, saldırgan davranışın gösterilme olasılığı düşüktür.

Araştırmacılar, ölüm içgüdüsü ve saldırganlığa ilişkin özgül, doğuştan gelen içgüdü kavramını temel almışlardır.

Engellenme her zaman saldırgan davranışa yol açar.

Saldırganlığa yol açan şey, engellenmenin yarattığı olumsuz duygular değil; engellenmenin kendisidir.


Yanıt Açıklaması:

Engellenme-saldırganlık modelini ortaya atan araştırmacılar, ölüm içgüdüsünü ya da saldırganlığa ilişkin özgül, doğuştan gelen içgüdü kavramını reddetmişlerdir.

Onlara göre hiç kuşkusuz saldırganlığın en önemli nedeni engellenmedir (Engellenme, kişinin amaca yönelik davranışının dışsal olarak bloke edilmesi demektir). Bu konudaki en önemli kuramlaştırma 1930’lu yıllarda ortaya atılan engellenme-saldırganlık modelidir. Saldırganlığı içgüdü kuramlarından farklı bir biçimde açıklayan engellenme-saldırganlık modelinde, saldırganlık bir dürtü olarak görülmüştür. Bir içgüdünün tersine, dürtü her zaman var olan, sürekli artan bir enerji kaynağı değildir. Dürtü, organizmanın yaşamsal bir ihtiyacı tatmin edilmediğinde ortaya çıktığından, yoksunluğu sona erdirici bir güç olarak hizmet eder. 

Yorumlar
  • 0 Yorum