Sosyal Psikoloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #1374602

- Kişinin sosyal davranışlarının biyolojik temellerine odaklanır.
- Bu bakış açısına göre kişilerin bize çekici gelmesinde bize yansıttıkları doğurganlık, gençlik, sağlıklılık izlenimleri önemlidir.
- Bütün hayvan davranışları, bireylerin genlerini gelecek nesillere geçirme ihtimalini en üst düzeye çıkarmak için gelişmiştir.

Yukarıda özellikleri verilen kişiler arası çekicilik kuramı aşağıdakilerden hangisidir?


Sosyal Değiş-Tokuş Kuramı

Denklik Kuramı

Eşitlik Kuramı

Evrimsel Kuram

Bağlanma Kuramı


Yanıt Açıklaması:

Evrimsel Kuram: Diğer kuramlardan farklı olarak kişinin sosyal davranışlarının biyolojik temellerine odaklanır. Kuram, kişiler arası ilişkilerin temelinde türün en iyi şekilde gelişimi amacı olduğunu belirtir, eş seçiminde iyi genlerin rolü olduğunu vurgular. Bu bakış açısına göre kişilerin bize çekici gelmesinde bize yansıttıkları doğurganlık, gençlik, sağlıklılık izlenimleri önemlidir.Kurama göre bütün hayvan davranışları, bireylerin genlerini gelecek nesillere geçirme ihtimalini en üst düzeye çıkarmak için gelişmiştir. Bireyler çekici partnerler ararlar çünkü bu, sağlığın ve üreme becerisinin önemli bir göstergesidir. Evrim kuramcılarına göre güzellik ya da çekicilik kültürel değildir biyolojiktir, çekici olarak kabul edilebilecek bazı kültürel ve bireysel farklılıklar olsa da kurama göre “güzelliğin bakanın gözünde olduğunu” söyleyemeyiz. Kurama göre erkekler daha çok üremek için birden fazla partnerle ilgilenirken kadınlar bir yavruya çok uzun süre emek verdikleri için, yavru için en iyi babayı arayıp bulma amacıyla eş seçiminde daha seçici davranırlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum