Sosyal Psikoloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #1394479

Saldırganlık ve cinsiyet ilişkisi düşünüldüğünde aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Erkekler ve kadınlar genel olarak eşit derecede saldırganlık gösterirler.

Genel olarak erkekler saldırganlığa daha az hedef olurlar.

Kadınlar daha çok dolaylı saldırganlık yolunu seçerler.

Tahrik söz konusu değilse kadınlar ve erkekler eşit derecede saldırgan davranış gösterirler.

Tahrik söz konusu ise kadınlar erkeklerden daha çok saldırgan davranış gösterirler.


Yanıt Açıklaması:

Cinsiyet açısından saldırganlıkta bir farklılık olup olmadığına ilişkin araştırma sonuçları, ilk bakışta
erkeklerin kadınlardan daha saldırgan olduğunu doğrulamaktadır. Fakat biraz daha yakından bakınca, konunun daha karmaşık olduğu görülecektir. Araştırma sonuçları özetle şöyledir;

• Erkekler genel olarak kadınlardan hem daha fazla saldırgan davranış göstermekte ama hem de daha fazla saldırganlığın hedefi olmaktadırlar. Ve cinsiyetler arasındaki bu farklılık ömür boyu sürmektedir.
• Saldırganlık açısından iki cinsiyet arasındaki farklılık tahrik olmadığı durumda daha fazladır. Diğer bir deyişle, erkekler tahrik söz konusu olmadığında kadınlardan daha fazla saldırgan
davranış göstermektedirler. Ancak tahrik varsa ve bu tahrik yoğunsa, kadınlar da erkekler kadar saldırgan davranış göstermektedirler.
• Saldırganlık açısından iki cinsiyet arasındaki farklılık, saldırganlığın tipine göre değişmektedir.
Araştırmalar sonucunda, erkeklerin direkt saldırganlığı (fiziksel saldırı, itme, hedefe bir şeyler atma vb.) kadınlara göre daha fazla gösterdikleri bulunmuştur. Kadınlar ise, dolaylı saldırganlığı erkeklerden daha fazla göstermektedirler. Dolaylı saldırganlık, hedef kişi hakkında çevreye söylentiler yayma, hedefin arkasından dedikodu yapma, hedef kişiyi zor durumda bırakacak hikayeler uydurma vb. eylemleri içermektedir. Son olarak cinsiyetler arası bu farklılığın erken yaşlarda ortaya çıktığı ve farklı kültürlerde gözlendiği de belirtilmektedir. Doğru cevap C şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum